Oneşti: Întâmpinarea Crăciunului la Liceul Teologic “Fericitul Ieremia”

Astăzi vi s-a născut Mântuitorul!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

“Colinde, colinde
e vremea colindelor!
…………………….
De dragul Mariei
şi-al Mântuitorului,
luceşte pe ceruri
o stea călătorului.” 

Crăciunul este sărbătoarea generozităţii, a iubirii, a dăruirii şi a bucuriei, cu un timp îndelungat de pregătire, care te face să înaintezi către ea, să trăieşti acel moment suprem al ei, ca apoi să creşti în ea şi din ea. Izvorul generozităţii, al iubirii, al bucuriei şi al dăruirii este Dumnezeu. El ne-a făcut primul şi cel mai mare cadou de Crăciun, oferindu-ni-l pe Fiul său ca dar veşnic, El a împărţit inimilor umane binecuvîntările şi darurile cerului.

Pentru a nu pierde din vedere esenţa şi adevăratul spirit al Crăciunului, elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia” au desfăşurat o serie de activităţi artistice şi spirituale dedicate marelui eveniment al Naşterii Domnului.

Astfel, în perioada premergătoare Crăciunului, imitând şi repetând gestul de iubire şi de dăruire al lui Dumnezeu, reprezentanţii Consiliului Şcolar al Elevilor au iniţiat o activitate caritativă sub titlul “Dăruind vei dobândi”, amplasând pe holul şcolii o cutie pentru donaţii, pe care au transformat-o apoi în daruri pentru copiii nevoiaşi, lipsiţi de bucurii.

Mesager al veştii Naşterii Domnului a fost şi corul “Magnificat” al liceului nostru, care, în perioada 15-20 decembrie 2013, sub bagheta profesorului Aristică Vaida,  a susţinut concerte de colinde pe la diferite instituţii din Municipiul Oneşti, dar şi în afara oraşului.

Pentru a face din sufletele noastre un Betleem primitor, în care Cristos “să se nască şi să crească”, miercuri, 18 decembrie 2013, elevii şi profesorii liceului au participat la Jertfa Euharistică şi la momentele de rugăciune şi refelecţie propuse de pr. Cristinel Ghiurca, directorul liceului, şi desfăşurate în cripta sanctuarului “Fericitul Ieremia”. La ora 10.00 a început meditaţia, ţinută de pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini, care a avut ca temă îndemnul: “Să ne lăsăm surprinşi de Prunc, care vine cu darurile sale”. A urmat recitarea sfântului Rozariu, timp în care mai mulţi preoţi au stat la dispoziţie pentru spovadă, iar apoi sfânta Liturghie, celebrată tot de pr. Leon Budău, care, în cadrul omiliei, a vorbit despre modul şi modelul de a îmbrăţişa planul lui Dumnezeu asemenea Mariei şi lui Iosif.

După momentele de pregătire spirituală, profesorii liceului au vizitat fiecare sală de clasă pentru a vedea locul pe care l-au pregătit elevii pentru venirea lui Isus. Pe parcursul Adventului, în cadrul proiectului “Locul pregătit de noi pentru Pruncul Isus”, iniţiat de prof. Monica Grosu, elevii au fost invitaţi să sacrifice din timpul lor, să-şi împodobească sălile de clasă pentru sărbătoare şi, după modelul sfântului Francisc din Assisi, să realizeze imaginea Betleemului cu scena Naşterii Domnului. Un reprezentant din fiecare clasă a prezentat simbolistica decorului şi a ieslei, iar apoi elevii au transmis profesorilor mesajul Crăciunului printr-un colind. În funcţie de particularitatea de realizare a imaginii Betleemului, fiecare clasă a primit o diplomă din partea conducerii liceului, pentru originalitate, simbolistică, generozitatea inimii în primirea lui Isus etc.

Manifestările dedicate marelui eveniment al Naşterii Domnului s-au încheiat joi, 19 decembrie 2013, în sala de festivităţi a liceului, unde a avut loc serbarea de Crăciun, deschisă prin concertul corului “Magnificat” şi al corului de copii “Andantino” al Şcolii Generale “Ghiţă Mocanu” din  Oneşti, oferind auditoriului un potpuriu de colinde pline de veselie, ritmicitate şi energie, cu un mesaj profund. În partea a doua a serbării, spectatorii au fost surprinşi de un oaspete cunoscut, îndrăgit şi aşteptat de toţi, Moş Crăciun, care a împărţit daruri celor prezenţi şi a îndemnat ca fiecare dintre noi să joace rolul lui Moş Crăciun în relaţia cu aproapele său. Înainte de a aştepta daruri, trebuie să fim primii care dăruim. În încheiere, elevii claselor a XII-a, coordonaţi de profesorii diriginţi, d-na Monica Scripcaru şi dl. Ioan Paliştan, au înveselit publicul spectator prin datini şi obiceiuri populare româneşti şi au adresat profesorilor tradiţionala urare de Anul Nou.

Să ne întâlnim cu toţii în faţa ieslei, să admirăm splendoarea Crăciunului şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru darul Cuvântului întrupat.

Crăciun binecuvântat!

Prof. Monica Grosu

Mai multe imagini pot fi găsite pe situl liceului: www.liceulteologicfericitulieremia.ro 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.