Onești: Încheierea anului aniversar de prezență capucină în România

Ziua de 30 octombrie 2017 pentru Biserica locală a fost o zi deosebită de sărbătoare și în mod deosebit pentru Frații Capucini Franciscani: încheierea anului aniversar al prezenței fraților capucini în Romania și împlinirea a 34 de ani de la ridicarea la cinstea altarelor a fericitului Ieremia. Liturghia a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.

„Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului” (Mt. 23,39)

Pentru frații capucini, pentru oaspeții (unii dintre ei) veniți de la mari depărtări, ziua de 30 octombrie 2017 va rămâne una memorabilă.

În primul rând pentru bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe ÎPS Miguel Maury Buend?a, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, care a răspuns invitației fraților de a prezida sfânta Liturghie de încheiere a anului jubiliar, prin care frații au voit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toți cei 25 de ani de când au fost chemați să-și exercite slujirea pe meleagurile natale ale fericitului Ieremia. „Mergi și fă și tu la fel! (cf. Lc 10,37) – preciza Înalt Preasfinția Sa în cuvântul său de învățătură – a fost valabil nu numai pentru fericitul Ieremia când a plecat în Italia, a fost valabil și pentru confrații săi de azi, care au plecat din Italia spre România, pentru a trăi concret această poruncă a milostivirii”.

Al doilea motiv de bucurie a fost, pentru frații capucini, să vadă în mod concret și tangibil, aprecierea de care se bucură printre cinstitorii sfântului nostru confrate, credincioși care au venit, însoțiți de păstorii lor sufletești, să ia parte la bucuria fraților. Printre pelerinii veniți în această zi la sanctuar a fost și primarul municipiului Onești, ing. Nicolae Gnatiuc, prezență care arată stima de care se bucură frații în urbea de pe malurile Trotușului.

Un alt motiv de bucurie a fost și semnul de prețuire al păstorilor Diecezei de Iași, care, deși nu au putut fi prezenți fizic în mijlocul cinstitorilor „primului român ridicat la cinstea altarelor” (cum spunea sfântul Ioan Paul al II-lea), au acordat o „Diplomă de merit și recunoștință” pentru întreaga activitate desfășurată în cei 25 de ani în Dieceza de Iași, dar mai ales pentru meritul de a-l fi „adus acasă” pe Fericitul Ieremia, fratelui Ubaldo Oliviero, primul capucin din Napoli care a dat curs invitației de „a face la fel” ca fericitul Ieremia.

Un alt motiv de bucurie a fost și consacrarea la sfânta Fecioară Maria, pe care frații au făcut-o în mod solemn, a „Custodiei, conventelor și fraternităților, a Liceului și Seminarului”, după cum citim în documentul de consacrare, semnat „ca mărturie” de nunțiul apostolic și de fr. Giampiero Canelli, consilier provincial al fraților capucini din Napoli și reprezentant al ministrului provincial la acest măreț eveniment.

Printre oaspeții prezenți la sărbătoarea fraților a fost și prof. diac. Armando Albino, prieten al capucinilor încă din primele clipe ale venirii lor în Romania, ca și pr. Grigore Cîmpean, paroh al parohiei greco-catolice din Vima Mică (Eparhia de Cluj-Gherla), prieten al fraților capucini și cinstitor devotat al fericitului Ieremia.

Serviciul liturgic a fost asigurat de frații studenți din Roman, iar credincioșii au avut la dispoziție patru frați capucini pentru sacramentul spovezii. Celebrarea a fost înfrumusețată de cântările corului sanctuarului, dirijat de Iustin Călin, prieten constant al fraților.

De amintit este și faptul că Excelența Sa ÎPS Miguel Maury Buend?a a făcut, după Sfânta Liturghie, o scurtă vizită și la Liceul Catolic, unde s-a întreținut cu profesorii și elevi și a semnat în Cartea de Onoare, așa cum a făcut și în Cronica Pelerinului de la sanctuar.

A urmat apoi o agapă fraternă, oferită pelerinilor de frații capucini.

Ziua aniversării beatificării fericitului Ieremia și a încheierii anului jubiliar s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulțumire, celebrată la ora 18.30 de fratele custode, Iosif Lucian Dumea.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

Album foto: http://Încheierea anului aniversar de prezență capucină în România

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.