Oneşti: Încheierea anului aniversar de prezenţă capucină în România

Ziua de 30 octombrie 2017 pentru Biserica locală a fost o zi deosebită de sărbătoare şi în mod deosebit pentru Fraţii Capucini Franciscani: încheierea anului aniversar al prezenţei fraţilor capucini în Romania şi împlinirea a 34 de ani de la ridicarea la cinstea altarelor a fericitului Ieremia. Liturghia a fost prezidată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova.

“Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului” (Mt. 23,39)

Pentru fraţii capucini, pentru oaspeţii (unii dintre ei) veniţi de la mari depărtări, ziua de 30 octombrie 2017 va rămâne una memorabilă.

În primul rând pentru bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe ÎPS Miguel Maury Buend?a, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, care a răspuns invitaţiei fraţilor de a prezida sfânta Liturghie de încheiere a anului jubiliar, prin care fraţii au voit să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru toţi cei 25 de ani de când au fost chemaţi să-şi exercite slujirea pe meleagurile natale ale fericitului Ieremia. “Mergi şi fă şi tu la fel! (cf. Lc 10,37) – preciza Înalt Preasfinţia Sa în cuvântul său de învăţătură – a fost valabil nu numai pentru fericitul Ieremia când a plecat în Italia, a fost valabil şi pentru confraţii săi de azi, care au plecat din Italia spre România, pentru a trăi concret această poruncă a milostivirii”.

Al doilea motiv de bucurie a fost, pentru fraţii capucini, să vadă în mod concret şi tangibil, aprecierea de care se bucură printre cinstitorii sfântului nostru confrate, credincioşi care au venit, însoţiţi de păstorii lor sufleteşti, să ia parte la bucuria fraţilor. Printre pelerinii veniţi în această zi la sanctuar a fost şi primarul municipiului Oneşti, ing. Nicolae Gnatiuc, prezenţă care arată stima de care se bucură fraţii în urbea de pe malurile Trotuşului.

Un alt motiv de bucurie a fost şi semnul de preţuire al păstorilor Diecezei de Iaşi, care, deşi nu au putut fi prezenţi fizic în mijlocul cinstitorilor “primului român ridicat la cinstea altarelor” (cum spunea sfântul Ioan Paul al II-lea), au acordat o “Diplomă de merit şi recunoştinţă” pentru întreaga activitate desfăşurată în cei 25 de ani în Dieceza de Iaşi, dar mai ales pentru meritul de a-l fi “adus acasă” pe Fericitul Ieremia, fratelui Ubaldo Oliviero, primul capucin din Napoli care a dat curs invitaţiei de “a face la fel” ca fericitul Ieremia.

Un alt motiv de bucurie a fost şi consacrarea la sfânta Fecioară Maria, pe care fraţii au făcut-o în mod solemn, a “Custodiei, conventelor şi fraternităţilor, a Liceului şi Seminarului”, după cum citim în documentul de consacrare, semnat “ca mărturie” de nunţiul apostolic şi de fr. Giampiero Canelli, consilier provincial al fraţilor capucini din Napoli şi reprezentant al ministrului provincial la acest măreţ eveniment.

Printre oaspeţii prezenţi la sărbătoarea fraţilor a fost şi prof. diac. Armando Albino, prieten al capucinilor încă din primele clipe ale venirii lor în Romania, ca şi pr. Grigore Cîmpean, paroh al parohiei greco-catolice din Vima Mică (Eparhia de Cluj-Gherla), prieten al fraţilor capucini şi cinstitor devotat al fericitului Ieremia.

Serviciul liturgic a fost asigurat de fraţii studenţi din Roman, iar credincioşii au avut la dispoziţie patru fraţi capucini pentru sacramentul spovezii. Celebrarea a fost înfrumuseţată de cântările corului sanctuarului, dirijat de Iustin Călin, prieten constant al fraţilor.

De amintit este şi faptul că Excelenţa Sa ÎPS Miguel Maury Buend?a a făcut, după Sfânta Liturghie, o scurtă vizită şi la Liceul Catolic, unde s-a întreţinut cu profesorii şi elevi şi a semnat în Cartea de Onoare, aşa cum a făcut şi în Cronica Pelerinului de la sanctuar.

A urmat apoi o agapă fraternă, oferită pelerinilor de fraţii capucini.

Ziua aniversării beatificării fericitului Ieremia şi a încheierii anului jubiliar s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulţumire, celebrată la ora 18.30 de fratele custode, Iosif Lucian Dumea.

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap.

Album foto: http://Încheierea anului aniversar de prezenţă capucină în România

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.