Oneşti – Hramul Sanctuarului şi al Custodiei “Fericitul Ieremia” (08 mai 2015)

Zile de har şi de împlinire sufletească

 la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Oneşti 

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Zilele de 5, 6, 7 şi 8 mai, zilele sărbătoririi patronului spiritual al Custodiei „Fericitul Ieremia” a Fraţilor Minori Capucini din România, au fost cu adevărat zile de reînnoire sufletească pentru fraţii capucini.   

Reuniţi la Oneşti în jurul moaştelor patronului lor, fraţii capucini, veniţi din toate conventele, dar şi de la Roma, în zilele de 5 şi 6 mai, au meditat şi discutat, sub îndrumarea fr. Ştefan Kožuh, Vicar general al Ordinului, ca şi a fr. Valentino Parente, consilier al Ministrului Provincial al capucinilor napolitani, cu privire la chemarea lor în contextul „Anului Vieţii Consacrate”, oprindu-se cu gândul mai ales la identitatea fratelui capucin, la formarea şi la misiunea sa astăzi, în contextul „Noii re-evanghelizări” a Europei, atât de necesară bătrânului continent.      

Tot în această perioadă  au avut loc şi „Zilele Liceului Teologic Fericitul Ieremia”, în care, în afara programului lor specific, elevii Liceului au avut ca oaspete de seamă pe Vicarul general, care le-a lăudat eforturile, i-a încurajat şi le-a transmis salutul Ministrului general, fr. Mauro Jöhri. 

Pregătirea liturgică a hramului, având ca temă „Fericitul Ieremia, model al vieţii consacrate în România”, a început cu o novenă de rugăciune în cinstea patronului nostru spiritual, iar în cadrul acesteia, în zilele de 5, 6 şi 7 mai, fr. Leon Budău, la S. Liturghie de seară, a predicat cinstitorilor Fericitului Ieremia despre virtuţile Curăţiei, Ascultării şi Sărăciei, virtuţi esenţiale pentru orice persoană consacrată, ca şi pentru toţi ceilalţi credincioşi, întrucât suntem consacraţi cu toţii lui Dumnezeu prin apa sfântului Botez.  

Sf. Liturghie a hramului a început la ora 10.30, celebrant principal fiind  fr. Emilian Cătălin, Ministru provincial al fraţilor conventuali şi preşedinte al Conferinţei Superiorilor Majori din România, alături de care au concelebrat circa 60 de preoţi, atât călugări cât şi diecezani, dintre care sunt de amintit fr. Valentino Parente, consilier al Ministrului provincial al capucinilor din Napoli, Vicarul provincial al fraţilor conventuali din Padova, Ministrul provincial al Carmelitanilor din Roma, decanii de Bacău şi de Trotuş, pr. Isidor Dâscă şi pr. Toma Rediu. Înainte, dar şi pe timpul Sfintei Jertfe, sacramentul spovezii pentru pelerini a fost asigurat de 5 fraţi capucini.  

În cuvântul său de învăţătură, fr. Emilian Cătălin a pus accentul pe „chemarea la sfinţenie” a tuturor, persoane consacrate sau laici, conform poruncii lui Dumnezeu din Cartea Deuteronomului: „Fiţi sfinţi, căci Eu, Dumnezeul vostru, sunt sfânt!”, un îndemn atât de necesar şi actual azi pentru noi toţi.   

La sfârşitul Sfintei Liturghii, fr. Lucian Dumea, Custodele fraţilor capucini di România a mulţumit tuturor celor prezenţi, în special grupurilor de pelerini veniţi în număr mare de la mari depărtări, menţionând în special pe cinstitorii Fericitului Ieremia din parohiile romaşcane „Fericitul Ieremia” şi „Isus, Bunul Păstor”, apoi  pe cei din Pustiana, Bogata, pe terţiarii franciscani veniţi în număr mare din parohiile Fărăoani, Valea Mare şi Galbeni, ca şi pe statornicii cinstitori ai sfântului nostru din parohiile Decanatului de Trotuş.  

Aceste mulţumiri ale fraţilor ar fi fost incomplecte dacă nu ar fi fost adresate şi corurilor Liceului, Sanctuarului şi celor două parohii din Oneşti, „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” şi „Sfânta Tereza”, reunite sub bagheta maestrului prof. Aristică Vaida, care, prin cântul lor, au adus prinos de laudă lui Dumnezeu şi slujitorului său, Fericitul Ieremia. 

Sfânta Liturghie solemnă a continuat apoi cu procesiunea împrejurul Sanctuarului, iar binecuvântarea finală a fost împărţită credincioşilor în faţa Criptei unde odihnesc osemintele acestui „Sfânt pribeag român”, Fericitul Ieremia Valahul.   

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.