Oneşti – Funeraliile pr. Ioan Caităr (14 martie 2015)

Vino, slujitor bun şi credincios,
intră în bucuria stăpânului tău!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Pr. Ioan Caităr, chemat de Domnul în casa cerească, marţi, 10 martie 2015, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 14 martie, în Oneşti. 

Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30, printr-o procesiune de la casa parohială spre biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”, unde a fost depus trupul neînsufleţit al părintelui. Celebrarea a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, având în jurul altarului peste 60 de preoţi, printre care şi pr. Mihai Caităr, fratele răposatului, şi pr. Iosif Sescu, singurul coleg în viaţă. Au fost mulţi credincioşi din Oneşti, Valea Seacă, Cireşoaia, Oituz, precum şi din alte localităţi unde părintele a activat.      

La început a luat cuvântul pr. Toma Rediu, decan de Trotuş şi paroh al bisericii în care a avut loc celebrarea. Acesta a dat citire câtorva date biografice ale părintelui răposat.          

Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de către pr. Anton Budău. Acesta a început predica făcând referinţă la primiţia ce a avut loc în aceeaşi biserică în anul 1958, când părintele Ioan a celebrat prima sfântă Liturghie în comunitatea natală. “Astăzi, după aproape 57 de ani, părintele Ioan celebrează o nouă primiţie în casa Tatălui ceresc”. A fost evidenţiată apoi frumuseţea darului Preoţiei, dar pe care pr. Ioan l-a împodobit cu câteva particularităţi: fidelitate şi ascultare în slujire, vorba blândă, sfaturi prieteneşti, prezenţă permanentă la sacramentul Spovezii, atenţie faţă de credincioşi.           

La sfârşitul sfintei Liturghii PS Petru a ţinut să încurajeze familia părintelui răposat, evidenţiind la rândul său câteva calităţi ale pr. Ioan: “Niciodată nu a spus nu în misiunile încredinţate”, precum şi zelul de a-l face cunoscut credincioşilor pe episcopul martir, fericitul Anton Durcovici. Apoi a amintit aportul pe care pr. Ioan Caităr şi pr. Eduard Sechel, ambii de fericită amintire, mai ales în rândul oneştenilor, l-au adus pentru ca fraţii capucini să se stabilească la Oneşti. PS Petru Gherghel s-a rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii şi pentru exemplul pe care l-a lăsat pr. Ioan. A transmis, de asemenea, gândul de rugăciune al PS Aurel Percă. 

După sfânta Liturghie s-a organizat o procesiune până la cimitirul din vecinătate, unde trupul neînsufleţit al părintelui Ioan a fost depus în cavoul unde îşi dorm somnul de veci părinţii sfinţiei sale.   

Pr. Gabriel Trişcă

Sursa: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.