Onesti: Discursul parintelui Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului, cu ocazia jubileului de argint al beatificarii fericitului Ieremia (30 octombrie)

Pace şi Bine !

Preaiubiţilor,
După celebrările de Întoarcere a Fericitului Ieremia în patria sa, încheiate anul acesta pe 31 mai, suntem încă o dată adunaţi în jurul fratelui nostru, pelerinul iubirii, pentru a celebra 25 de ani de la Beatificare, jubileul de argint. Este prima celebrare solemnă pe care o facem în cinstea sa, în Casa din Oneşti, unde actualmente se odihneşte.
Această celebrare aduce câteva iniţiative, care vor fi baza unei slujiri religioase şi apostolice în Sanctuar, în jurul prezenţei Fericitului Ieremia. Va enumăr câteva dintre acestea:
1) Deschiderea Capelei Adoraţiei, unde credincioşii se vor aduna zilnic pentru a sta în compania lui Isus din Sfânta Ostie şi pentru a-i înălţa rugăciuni şi cântece, pentru ei înşişi, pentru Biserica noastra şi pentru poporul nostru;
2) Distribuirea Pâinii Fericitului Ieremia. El distribuia pâine săracilor şi bolnavilor de pe străzile din Napoli, şi toţi o primeau şi o mâncau, sau o păstrau, cu mare devoţiune. La fel şi noi, în fiecare luni din lună, vom distribui credincioşilor pâinea binecuvântat’ a Fericitului Ieremia.
3) Aprinderea Lămpii Votive a Fericitului Ieremia, care vrea să fie o continuitate a rugăciunilor cinstitorilor săi şi ale pelerinilor; depunând rugăciunile lor la picioarele Fericitului, acestea vor continua să se înalţe la cer. Această lampă, aprinsă anul acesta de Decanatul de Trotus, va fi alimentată în fiecare an de un alt Decanat, în ziua de 5 martie, zi în care lampa vieţii pământeşti a Fericitului Ieremia s-a stins pentru lumea aceasta şi s-a aprins în gloria cerească;
4) Al patrulea punct, care însă nu este o iniţiativă, ci un dar făcut comunităţii creştine din România, se referă la prezentarea Relicvei “Insignis” (Reliquia Insignis) .
După ce am suferit şi am muncit mult pentru a-l aduce în patrie pe Fericitul Ieremia – aşa cum voi ştiţi şi aţi participat – care, după ce a vizitat aproape toată România, a fost depus în acest Sanctuar, astăzi sunt bucuros să vă prezint o Relicvă Preţioasă, o parte osoasă, suficient de vizibilă a trupului său, poate partea cea mai semnificativă: cea a picioarelor sale; picioare care, după ce au traversat România şi Italia, au parcurs toate străzile din Napoli pentru a aduce pace, sănătate şi binecuvântare.
Relicva “Insignis” a Fericitului Ieremia, pe care o putem vedea şi venera cu toţii, este constituită din “Diafiza Femurului Stâng”, cu o lungime de 23,50 cm şi din “Rămăşiţa din apropierea Epifizei Stângi”, cu o lungime de 7 cm, o lăţime de 3,50 cm şi o înălţime de 2,20 cm.
Acest dar făcut Bisercii Catolice din România, îl puteţi admira în această casetă sigilată din plexiglas, şi aşezată într-o altă casetă din stejar, îmbrăcată cu o tăbliţă din metal şi împodobită cu mătase roşie şi albă.
Trupul Ferictului Ieremia, cuprins în această statuie culcată, nu poate fi văzut dar îl puteţi admira în acest mic etui preţios, confecţionat nu doar cu intenţia de a fi expus spre veneraţia tuturor, şi doar în anumite circumstanţe, dar şi cu intenţia de a fi dus în diferite comunităţi, care nu au avut bucuria prezenţei sale în luna mai.
Îmi doresc ca multe comunităţi parohiale să ceară acest lucru, ca să le oferim tuturor bucuria de a-l vedea pe Sfântul nostru, şi ca el să îşi continuie pelerinajul său prin Romania, început pe 13 mai, 2008.
Înainte de toate îi mulţumim bunului Dumnezeu şi slujitorului său fidel, Fericitul Ieremia.
Apoi vă mulţumesc Excelenţei voastre, Mons. Petru Gherghel, care aţi acceptat şi aţi binecuvântat iniţiativele noastre pentru această Celebrare.Vă mulţumesc de asemenea şi pentru prezenţa Excelenţei voastre, astăzi, în mijlocul nostru.
Le mulţumesc confraţilor, împreună cu Custodele, pentru că mi-au fost aproape şi au colaborat cu mine pentru această pregătire.
Le mulţumesc oaspeţilor veniţi din străinătate, din Italia, împreună cu Ministrul Provincial şi cu Mons. Sebastiano Bonavolonta, prezent încă o dată în mijlocul nostru.
Vă mulţumesc vouă, tuturor fraţilor întru preoţie, şi le mulţumesc parohiilor care au venit în timpul Novenei.
O mulţumire deosebită Corului, compus din seminariştii şi elevii Liceului “Fericitul Ieremia”. Prin ei îi multumesc directoarei şi cadrului didactic, pentru disponibilitatea lor.
De asemenea, o mulţumire cu totul deosebită vă adresez dumneavoastră, domnule primar ing. Emil Lemnaru. În numele comunităţii noastre Capucine vă încredinţez această Diplomă de Recunoştinţă .
Iar acum Excelenţă, vă revine Preasfinţiei voastre onoarea să deschideţi acest înveliş care vă va fi încredinţat pentru Capela Episcopiei, şi vă rugăm să ne binecuvântaţi pe toţi.

Pr. Ubaldo Oliviero, O.F.M. Cap, Rector

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.