Oneşti: Aniversarea naşterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul

Diversele celebrări care adună la sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti pe cinstitorii acestui prim fericit român în diverse perioade ale anului (5 martie – comemorarea morţii sale, 8 mai – sărbătoarea liturgică a hramului, 30 octombrie – aniversarea înălţării sale la cinstea altarelor) au ca scop menţinerea vie a exemplului pe care umilul călugăr capucin ni l-a lăsat ca moştenire preţioasă: slujirea lui Dumnezeu în aproapele nostru.

Fratele Ieremia Valahul a trăit între 20 iunie 1556 şi 5 martie 1625.

Tema aleasă pentru celebrările ocazionate de aniversarea naşterii sale pentru cer din acest an au fost inspirate de motoul vizitei pe care papa Francisc o va face în România, adică de a ne lăsa călăuziţi de exemplul fericitului nostru pentru a merge împreună ca familie, ca Biserică şi ca societate, pentru a face astfel posibilă schimbarea atât de dorită în viaţa noastră, a familiei noastre, a societăţii în care trăim.

Marţi, 5 septembrie 2019, în cuvântul de învăţătură de la sfânta Liturghie de oferire a uleiului pentru candela de veghe ce arde în permanenţă lângă moaştele fericitului Ieremia, pr. Costel Ţăranu, decan de Trotuş şi păstorul Parohiei “Sfântul Mihail” din Satu Nou, a scos în evidenţă necesitatea de a deveni cu toţii lumină unii pentru alţii, aşa cum a fost şi cel pe care l-am ales ca model şi exemplu de viaţă.

La sfârşitul celebrării, fr. Flavian Gondoş, rectorul sanctuarului, a mulţumit comunităţii din Satu Nou pentru jertfa făcută, părintelui decan pentru cuvintele frumoase şi edificatoare, preoţilor prezenţi (peste 20) pentru exemplul lor de comuniune, corului sanctuarului pentru cântările alese ce ne-au încântat sufletele şi ne-au însoţit rugăciunile înălţate Domnului, după care i-a invitat pe pelerini la o agapă fraternă oferită de fraţii capucini de la sanctuar.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat, după cum se cuvine, cu o sfântă Liturghie de mulţumire adusă Domnului pentru toate binefacerile primite, celebrată de fr. Lucian Iosif Dumea, custodele fraţilor capucini din România.

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Album foto: Oneşti: Aniversarea naşterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul (5 martie 2019)

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.