Oneşti, 30 noiembrie 2013: Program spiritual ecumenic

Ca toţi să fie una…

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În Sărbătoarea sfântului Andrei, la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi Activitate Ecumenică „Domus Mariae” din Oneşti, s-a desfăşurat un program spiritual de rugăciune şi formare ecumenică.

În cursul dimineţii de sâmbătă avut loc o conferinţă, prezentată de fr. Albert Goşman, O.F.M. Cap., urmată de celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în cinstea sfântului Andrei. Au fost momente intense de rugăciune pentru unitatea Bisericii, animate şi de prezenţa seminariştilor de la Seminarul Teologic al fraţilor Capucini. 

Tema acestei întâlniri a fost „Sfântul Părinte Papa Francisc şi dialogul ecumenic”. S-a pus în discuţie viziunea ecumenică a Sfântului Părinte, începând încă de la primele cuvinte ale „episcopului Romei”, şi urmărind apoi momentele principale în care Papa Francisc a indicat programul său în ceea ce priveşte relaţia cu celelalte comunităţi ecleziale. 

În această perioadă de timp – relativ scurtă – a pontificatului său, printre personajele de remarcat în dialogul ecumenic, un rol deosebit îl ocupă Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, urmaşul sfântului Andrei, pe care, în bună credinţă şi fără rezerve, papa Francisc nu a ezitat să-l numească „dragul meu frate Andrei”.

De asemenea, s-au putut identifica şi o mare parte din pietrele de temelie ale ministerului pastoral al Patriarhului Bartolomeu, elemente esenţiale pentru proclamarea Evangheliei milostivirii, pe care  Papa cel venit „de la capătul lumii”, luând numele evocativ de Francisc, le-a împărtăşit cu mare bucurie: preocuparea pentru Creaţie, pentru lumea în care trăim, solidaritatea cu celelalte creaturi cu care împărtăşim spaţiul vital de locuit, acest pământ al nostru atât de rănit şi de ameninţat; căutarea unităţii vizibile a creştinilor este mărturia „harului de mare preţ”, consecinţă pentru cei care îl „urmează în sărăcie pe Hristos cel sărac”.

Spre finalul întâlnirii, chiar dacă în ultima perioadă s-a înregistrat o oarecare răcire a dialogului ecumenic, s-a dovedit a fi foarte interesantă şi căutarea unei rezonanţe a alegerii noului Pontif, papa Francisc, asupra (în) Bisericii Ortodoxe Române. Plecând de la mesajul Preafericitului Patriarh Daniel, trimis în ziua următoare alegerii noului Papă, s-a evidenţiat cum acesta împărtăşeşte dorinţa papei Francisc de a „coopera, pentru a realiza solidaritatea cu cei care suferă cel mai mult de pe urma crizei economice şi spirituale a societăţii contemporane, pentru a da o mărturie creştină comună în lume, în spiritul iubirii milostive a Domnului nostru Iisus Hristos”. S-a amintit şi faptul că o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române a fost prezentă la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc. A fost, de altfel, de apreciat şi iniţiativa Bisericii Ortodoxe Române de a ţine o zi de post şi rugăciune pentru pace în Siria şi în Orientul Mijlociu pe data de 8 septembrie, ca urmare a invitaţiei papei Francisc către întreaga Biserică.

Aceste momente s-au încheiat în duh de rugăciune pentru unitate, amintind şi efortul deosebit pe care părintele Mario Querini, aflat în Italia pentru tratament, l-a depus în toţi aceşti ani.

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.