Oneşti: 25 de ani de prezenţă capucină în România

Duminică, 24 septembrie 2017, fraţii capucini din Custodia „Fericitul Ieremia” au celebrat la Oneşti aniversarea celor 25 de ani de prezenţă în România.

În urmă cu un sfert de veac, la 24 septembrie 1992, soseau la Oneşti în mod oficial, din provincia capucină de Napoli, doi fraţi, pr. Ubaldo Oliviero şi pr. Vittorio Clemente, cărora li s-a alăturat un alt confrate capucin, pr. Mario Querini, deja prezent pe meleagurile noastre, cu scopul de a pune bazele unei prezenţe capucine în România, la invitaţia mons. Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi a pr. Eduard Sechel, pe-atunci paroh la Oneşti, în Parohia „Petru şi Paul”. Toate acestea se datorează în chip deosebit beatificării fericitului Ieremia Valahul, la 30 octombrie 1983, acesta fiind primul român ridicat la cinstea altarelor în Biserica Catolică.

Evenimentul a culminat cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Lucian-Iosif Dumnea, custode al fraţilor capucini din România. La această celebrare au luat parte pr. Ubaldo Oliviero – unul dintre primii fraţi capucini care şi-au început misiunea în România în urmă cu 25 de ani – pr. Flavian Gondoş, rector al sanctuarului „Fericitul Ieremia”, pr. Inocenţiu Arcana şi pr. Ferenţ Tancău – colaboratori şi profesori în primii ani de existenţă ai Seminarului capucin din Oneşti – precum şi numeroşi fraţi capucini din întreaga ţară. Totodată, au luat parte la această celebrare persoane consacrate şi un număr mare de credincioşi din localitate şi împrejurimi, pentru a se uni în rugăciune cu fraţii capucini.

La cuvântul de învăţătură, pr. Lucian-Iosif Dumea şi-a exprimat recunoştinţa pentru cei 25 de ani de prezenţă capucină pe pământ românesc şi pentru roadele acestei prezenţe, subliniind faptul că scopul nostru, al tuturor, nu este acela de a acumula merite, ci mai degrabă a conştientiza şi a recunoaşte că totul este darul bunătăţii lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie a urmat un moment comemorativ ţinut în sala „Eduard Sechel” a sanctuarului, debutând cu un scurt discurs al pr. Flavian Gondoş, urmat citirea mesajului părintelui provincial de Napoli, Leonardo Franzese, şi de intervenţiile pr. Ubaldo Oliviero, pr. Inocenţiu Arcana şi pr. Ferenţ Tancău. Fr. Marian Ianoş a prezentat cartea „Spre aducere aminte… Capucinii. 25 de ani de prezenţă în România”, în care este reflectată evoluţia prezenţei capucine în România, în cei 25 de ani. Acest moment a fost încheiat de corul „Pax et Bonum” al sanctuarului „Fericitul Ieremia”, care i-a încântat pe participanţi prin cântările sale.

Fericitul Ieremia să mijlocească pentru toţi belşug de har şi binecuvântare!

Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap.

Album foto: Oneşti: 25 de ani de prezenţă capucină în România (24 septembrie 2017)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.