Oneşti, 15-21 septembrie: Exerciţii spirituale şi profesiune simplă

Iată vin, Doamne, să împlinesc voinţa ta…

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 15-21 septembrie 2013, la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi Activitate ecumenică “Domus Mariae” din Oneşti, fraţii capucini s-au reunit pentru cea de-a doua serie de exerciţii spirituale anuale ale Custodiei “Fericitul Ieremia” din România, la sfârşitul cărora 4 tineri au profesat sfaturile evaghelice pentru o perioadă de trei ani.

Tema centală a exerciţiilor spirituale a fost Harul credinţei – lumină de reînnoire. Părintele predicator, Carmine de Filippis, O.F.M. Cap., ex Ministru Provincial al Provinciei capucine de Roma, le-a vorbit fraţilor prezenţi despre cei trei stâlpi ai vocaţiei capucine, şi anume meditaţia, rugăciunea şi fraternitatea, care, dacă sunt cultivate cu credinţă şi dăruire, favorizează deschiderea către un apostolat rodnic.

De asemenea, în timpul acestei săptămâni de exerciţii spirituale, fr. Eduard Imbrea a reînnoit profesiunea pentru încă un an de zile.

La încheierea acestei săptămâni de har şi binecuvântare, în ziua de 21 septembrie, la Sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti, 4 tineri au răspuns chemării lui Dumnezeu prin profesiunea sfaturilor evanghelice pe o perioadă de trei ani. Înconjuraţi de rude şi prieteni, fr. Lucian Dămoc (Iaşi), fr. Adrian Joca (Cleja – BC), fr. Ovidiu Olaru (Berzunţi – BC) şi fr. Iulian Ghiurca (Galbeni – BC) au păşit pe drumul consacrării cu mult avânt şi cu încredere în bunul Dumnezeu, cel care se îngijeşte să ducă la bun sfârşit lucrarea pe care o începe în slujitorii săi.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Leon Budău, Custodele fraţilor capucini din România, alături de care au concelebrat fraţii capucini prezenţi la eveniment, precum şi aţi preoţi din parohiile învecinate şi din parohiile de provenienţă ale candidaţilor, cu participarea unui frumos număr de credincioşi.

După citirea sfintei Evanghelii candidaţii au fost strigaţi pe nume, moment în care, după răspunsul dat de fiecare în parte, împreună şi-au exprimat dorinţa de a profesa Regula de viaţă a sfântului Francisc, în cadrul Ordinului Fraţilor Minori Capucini.

Momentul propriu-zis al profesiunii a avut loc după predică, atunci când fiecare candidat, punându-şi mâinile în cele ale părintelui custode, au rostit formula de profesiune, încredinţându-se ajutorului fraţilor şi mijlocirii presfintei fecioare Maria în îndeplinirea angajamentului de a trăi în ascultare, fără nimic propriu şi în castitate.

După îmbrăţişarea fraternă din partea tuturor celorlalţi fraţi, ca semn al primirii în fraternitate a neo-profeşilor, sfânta Liturghie a continuat în mod obişnuit, în acordurile înălţătoare ale corului sanctuarului, dirijat de prof. Monica Grosu.

Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru acest timp de har al exerciţiilor spirituale şi pentru marele dar pe care ni l-a făcut prin cei patru fraţi neo-profeşi, rugându-l, în acelaşi timp, să ne întărească paşii pe drumul vocaţiei noastre capucine, în urmarea Fiului său şi spre edificarea întregii Biserici.

Fr. Lucian Iosif Dumea, O.F.M. Cap. 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.