Noul custode si consilierii Custodiei “Fericitul Ieremia” din Romania (30 iulie)

Pr. Leon Budău a fost ales miercuri, 30 iulie 2008, noul custode al Custodiei Ordinului Fraţilor Minori Capucini din România în cadrul Capitulului electiv al custodiei care s-a desfăşurat în perioada 28-31 iulie 2008 la Oneşti, în sala “Sfântul Padre Pio” a Conventului “Fericitul Ieremia” din Oneşti. La alegerea noului custode au participat 23 de fraţi cu profesiune solemnă, adică toţi fraţii cu drept de vot.

În după-amiaza zilei de miercuri, 30 iulie, la ora 16.00, în sala “Sfântul Padre Pio”, sesiunea de alegere a noului custode s-a deschis prin intonarea imnului “În Valahia frumoasă”, celebrarea orei medii şi invocarea Duhului Sfânt, după care secretarul capitolului a făcut apelul fraţilor cu drept de vot din care a rezultat a fi prezenţi toţi fraţii cu drept de vot.

Pr. Leonardo Izzo, preşedintele comisiei prezidenţiale care a condus capitolul, înainte de a trece la alegerea custodelui şi a noului consiliu, a ţinut să invite fraţii ca alegerea să fie o alegere obiectivă, nu o alegere personală după gusturile fraţilor, pentru ca astfel să fie cu adevărat expresie a voinţei lui Dumnezeu şi nu a voinţei umane, cu toată transparenţa şi sinceritatea interioară, cu mare responsabilitate în faţa lui Dumnezeu şi a fraternităţii custodiei în alegerea acelora care vor fi animatorii fraternităţii custodiale.

După al doilea tur de scrutin, fraţii cu drept de vot au ales custode pe fr. Leon Budău, care a întrunit majoritatea absolută de voturi exprimate şi care a acceptat această slujire, fraţii întâmpinându-l cu aplauze prelungite, apoi a fost confirmat în funcţie de ministrul provincial Leonardo Izzo.

A doua zi, la încheierea lucrărilor capitulare, la ora 12.00, fraţii s-au întrunit în cripta sanctuarului în prezenţa fericitului Ieremia, unde au intonat imnul de mulţumire Te Deum. Au urmat apoi promisiunile şi jurământul noului custode, lectura unor fragmente din Izvoarele franciscane, îndemnurile din partea ministrului provincial şi îndemnurile noului custode care a invitat întreaga fraternitate la trăirea vocaţiei noastre de fraţi pe urmele sfântului Francisc şi după exemplul Fericitului Ieremia.

Pr. Leon Budău, originar din Galbeni (BC), s-a născut în ziua de 15 august 1971 la Bacău. În anul 1994 merge în Italia unde va face primele etape de formare la sfârşitul cărora va face profesiunea simplă la 18 septembrie 1995 la Arienzo (Italia). Între anii 1996-2001 va absolvi Facultatea de Teologie la “Pontificia Facoltŕ dell’Italia Meridionale sezione S. Luigi” din Italia. La 6 septembrie 1998 face profesiunea solemnă. La 30 iunie 2001 este hirotonit diacon la Napoli, de către ES ep. Giuseppe Costanzo. În ziua de 15 decembrie 2001 este hirotonit preot la Oneşti, de către ES ep. Aurel Percă. Din 2001 până în 2004 va activa ca vicar la Conventul de Noviciat din Borzeşti. Din 2004 până în momentul alegerii a fost guardian şi formator al comunităţii studenţilor din Roman. În 2005 la constituirea custodiei, fr. John Corriveau, ministru general OFMCap, îl numeşte ca prim consilier pe pr. Leon Budău, custode fiind pr. Ubaldo Oliviero.

Pr. Eugen Giurgică, OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.