Nisiporesti: Hirotoniri intru preotie (29 martie)

În biserica din Nisiporeşti (jud. Neamţ), 16 diaconi franciscani au fost hirotoniţi preoţi în ziua de sâmbătă, 29 martie 2008, prin impunerea mâinilor şi rugăciunea PS Petru Gherghel. Celebrarea a început, la ora 10.30, prin procesiune din casa parohială în noua şi măreaţa biserică.

Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc hirotonirea, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, care i-a şi hirotonit pe cei 16 diaconi. Alături de PS Petru au concelebrat: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. Ubaldo Oliviero, custode provincial al Fraţilor Minori Capucini, Custodia „Fericitul Ieremia Valahul“ din România, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Fraţilor Minori Conventuali, Provincia „Sf. Iosif“ din România, precum şi circa 150 de preoţi din ţară şi din străinătate (Franţa, Italia, Slovenia, Spania, Turcia).

Sărbătoarea celor 16 diaconi ridicaţi la treapta Preoţiei a fost îmbogăţită de numărul impresionant de credincioşi, care i-au însoţit în rugăciune şi cânt. Merită menţionată şi prezenţa diferitelor autorităţi civile locale şi judeţene, printre care s-a numărat: Vlad Marcoci, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Roghin Marius şi Gheorghe Ştefan, deputaţi, precum şi Angela Bortoş, primar.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Flavian Enăşcuţ, paroh de Nisiporeşti, a urat bun venit tuturor celor prezenţi la această celebrare de hirotonire, care înseamnă o cinste pentru Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Nisiporeşti.

De asemenea, la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a salutat toţi credincioşii şi în mod deosebit pe ce 16 diaconi candidaţi la sfânta Preoţie, invitându-i pe toţi la o rugăciune sinceră de mulţumire pentru vocaţiile cu care Domnul binecuvântează Biserica sa.

În cadrul predicii, PS Cornel Damian a subliniat importanţa sacramentului preoţiei în Biserică. Evidenţiând mai ales faptul că preotul este un administrator al sacramentelor pe care Cristos le-a încredinţat Bisericii, prin urmare preotul lucrează în numele lui Cristos şi nu în nume personal. Este important caracterul misionar al preotului, adică implicarea constantă a preotului în proclamarea cuvântului lui Dumnezeu în toată lumea. În această privinţă, PS Cornel a subliniat caracterul misionar specific franciscanilor. Apoi, PS Cornel, adresându-se credincioşilor, a evidenţiat faptul că aceştia trebuie să-i însoţească pe preoţi, ajutându-i în misiunea lor mai ales cu rugăciunea. În cele din urmă, PS Cornel le-a urat candidaţilor la Preoţie multă binecuvântare şi fidelitate în misiunea pe care o primesc în Biserica lui Cristos.

A urmat apoi ritualul hirotonirii care a cuprins: promisiunile candidaţilor la Preoţie, invocarea mijlocirii tuturor sfinţilor, impunerea mâinilor, rugăciunea de consacrare, îmbrăcare cu veşmintele preoţeşti, ungerea palmelor cu sfânta Crismă, înmânarea potirului şi a hostiei pentru celebrarea sfintei Liturghii, îmbrăţişarea celor nou hirotoniţi de către episcop.

După ritualul hirotonirii, a continuat sfânta Liturghie, la încheierea căreia pr. Silvestru Tifan, nou hirotonit, în numele neoprezbiterilor, a adresat un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu, episcopilor, preoţilor, părinţilor, binefăcătorilor, studenţilor de la Institutul Teologic Franciscan din Roman şi tuturor celor prezenţi.

PS Aurel Percă a adresat un cuvânt de încurajare preoţilor nou sfinţiţi, mulţumind Provinciei Franciscane Conventuale şi Custodiei Franciscane Capucine pentru tot aportul spiritual şi pastoral în Dieceza de Iaşi şi în Biserica universală a lui Cristos.

Înainte de binecuvântarea finală arhierească a Preasfinţitului Petru Gherghel, neoprezbiterii au dat binecuvântarea de preoţi nou sfinţiţi tuturor celor prezenţi.

Neoprezbiterii sunt:
– din partea Ordinului Fraţilor Minori Capucini, Custodia „Fericitul Ieremia“ din România:

Fr. Vicenţiu Bejan (Galbeni, BC)
Fr. Cristinel Ghiurca (Galbeni, BC)
Fr. Flavian Faraoanu (Galbeni, BC)

– din partea Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, Provincia „Sf. Iosif“ din România:

Fr. Fabian Blaj (Buruieneşti, NT)
Fr. Lucian-Mihai Bobârnac (Bucureşti)
Fr. Claudiu Doctoreanu (Bacău)
Fr. Cătălin Fabian (Brusturoasa, BC)
Fr. Francisc-Lucian Ghervase (Bacău)
Fr. Ciprian Iacob (Nisiporeşti, NT)
Fr. Daniel-Paul Iacob (Mirceşti, IS)
Fr. Claudiu Mărtişcă (Pildeşti, NT)
Fr. Virgil Petrişor (Săbăoani, NT)
Fr. Iulian Pişta (Valea Mică, BC)
Fr. Daniel-Cătălin Romila (Huşi, VS)
Fr. Silvestru Tifan (Berzunţi, BC)
Fr. Cristian-Eugen Valache (Bacău)

„Tot omul să se înfioare, să se cutremure lumea, şi cerul să jubileze, când «Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu» (Ioan 11,27), se află pe altar în mâinile preotului. O, ce minunăţie şi bunăvoinţă admirabilă ! O, ce smerenie sublimă ! O, ce nobleţe smerită: El, Domnul şi stăpânul universului, Dumnezeu şi Fiu al lui Dumnezeu se coboară până acolo, încât se ascunde pentru mântuirea noastră sub forma simplă a pâinii!“ (Sfântul Francisc de Assisi, în Izvoarele franciscane, nr. 221).

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.