Misiuni Satu-Nou.

Misiuni populare franciscane

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 16-20 martie, credincioşii parohiei „Sfântul Mihail” din Satu Nou (BC), au avut bucuria de a trăi zile de har, de rugăciune, de comuniune. Acestea s-au datorat zilelor de misiune care s-au ţinut aici. Aflându-ne în acest an al Milostivirii, în care Sfântul Părinte i-a dat ca exemple ai milostivirii pe cei doi fraţi capucini: Leopold Mandic şi Padre Pio, nu este întâmplătoare decizia părintelui paroh Costel Ţăranu de a-i invita pe fraţii capucini ca să ţină aceste misiuni. 

Pentru început e bine de subliniat ceea ce a făcut ca aceste misiuni să aibă un caracter special şi anume faptul că aceste misiuni nu au fost animate doar de o singură persoană aşa cum se obişnuieşte la misiuni. Fraţii capucini care au acceptat invitaţia părintelui paroh şi au participat, au fost în număr de şapte, patru preoţi şi trei fraţi studenţi. Astfel la scaunul de spovadă au fost totdeauna doi preoţi, iar pe parcursul zilei un frate cu barbă albă, mic la stat dar mare la sfat (Pr. Ubaldo) a aşteptat credincioşii în biserică pentru sfaturi cuvinte de încurajare şi spovadă. Temă acestor zile a fost ”milostivirea”. Fraţii care au rostit cuvântul de învăţătură au pus în centrul reflexiei sacramentul spovezii, locul cel mai prielnic în care creştinul întâlneşte milostivirea lui Dumnezeu. De asemenea s-a mai vorbit despre vicii şi virtuţi şi totodată sau mai subliniat şi aspecte din viaţa familiei. Adoraţia euharistică, adoraţia crucii şi calea crucii pe străzile satului, au fost momente intense de rugăciune, momente care au ajutat credincioşii să privească în sufletul lor, să-şi aţintească privirea spre Cristos răstignit pe cruce, dar mai ales să descopere chipul milostiv a lui Dumnezeu. 

Dacă dimineaţa şi seara activitatea se desfăşura în Biserică prin celebrarea Sfintelor liturghii, a momentelor de rugăciune, în cursul zilei fraţii însoţiţi uneori de părintele paroh, alteori de ministranţi străbăteau uliţele satului pentru a vizita familii, a vizita bătrânii şi bolnavii, a trăi cu ei momente de rugăciune, de dialog şi împărtăşire. În activităţile fraţilor un loc deosebit l-au ocupat copiii şi tinerii, care s-au bucurat de prezenţa fraţilor atât la şcoală cât şi la cămin şi la biserică. Catehezele, jocurile şi momentele distractive au făcut ca chipul copiilor să iradieze de bucurie iar râsetele şi glasul lor să vuiască pe uliţe.      

Într-adevăr putem spune că au fost momente de har, au fost zile care au ajutat comunitatea să fie mai activă, au ajutat credinciosii să ofere mai mult din timpul lor lui Dumnezeu şi să se apropie de El. În acest timp, cuvântul Domnului a fost semănat în inimile şi sufletele credincioşilor. De acum nouă nu ne rămâne decât să ne rugăm ca aceste seminţe să încolţească şi să aducă roade. Pentru fraţii capucini aceste misiuni au fost o ocazie de a sta în mijlocul oamenilor, de a-i ajuta, de a-i asculta, de a le da sfaturi, de a se bucura împreună cu ei.            

Înainte de toate ţinem să aducem laudă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru buna desfăşurare a acestor misiuni. De asemenea aducem mulţumire părintelui paroh Costel Ţăranu şi întregii comunităţi de credincioşi care ne-au primit cu generozitate şi bucurie în biserică şi în casele lor. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi cu harul său.   

PROGRAMUL MISIUNILOR

MIERCURI 16 MARTIE
18.00 Liturghia de deschidere

 JOI 17 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
11.00 Cateheză în şcoală
15.00 Cateheză în şcoală
17.00 Adoraţie euharistică
18.00 Sf. Liturghie                          

VINERI 18 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
10.30 Vizită la bolnavi
17.00 Calea crucii prin sat.
18.00 Sf. Liturghie               

SÂMBĂTĂ 19 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
11.00 Cateheză copii
16.00 Cateheză tineri
18.00 Sf. Liturghie
19.00 Adoraţia crucii

DUMINICĂ 20 MARTIE
11.00 Liturghia de încheiere          

„Vă implorăm în numele lui Cristos: împăcaţi-vă cu Dumnezeu. Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii!” (2Cor 5,20;6,2)        

Fr. Octavian Vacaru, OFMCap      

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.