Mesajul papei la deschiderea Anului Vieții Consacrate

Deschiderea Anului Vieţii Consacrate

Duminică, 30 noiembrie 2014, duminica I din Advent, Eminenţa Sa cardinal João Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, în numele Sfântului Părinte Francisc a celebrat sfânta Liturghie în bazilica vaticană pentru deschiderea Anului Vieţii Consacrate.         

Publicăm în continuare mesajul Sfântului Părinte Francisc pe care cardinalul João Braz de Aviz l-a citit înainte de celebrarea euharistică şi omilia pe care a rostit-o după proclamarea Evangheliei: 

Iubite surori şi iubiţi fraţi consacraţi,

Cu mare bucurie mă adresez vouă în această împrejurare aşa de semnificativă care este celebrarea euharistică de început al Anului Vieţii Consacrate. Aş fi dorit mult să fiu personal prezent printre voi, aşa cum deja asigurasem, însă voinţa lui Dumnezeu a dispus altfel.

Convocând acest An al Vieţii Consacrate, la cincizeci de ani de la promulgarea decretului conciliar Perfectae caritatis despre reînnoirea vieţii călugăreşti, am voit înainte de toate să repropun întregii Biserici frumuseţea şi preţiozitatea acestei forme speciale de sequela Christi, reprezentată de voi toţi care aţi decis să lăsaţi toate pentru a-l imita pe Cristos mai îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice. Printr-o multitudine de iniţiative care vor fi realizate în lunile următoare aici la Roma cât şi în orice parte a lumii, luminoasa voastră mărturie de viaţă va fi ca o făclie pusă în sfeşnic pentru a dărui lumină şi căldură întregului popor al lui Dumnezeu. Aşadar reînnoiesc şi vouă celor prezenţi aici invitaţia urgentă pe care am adresat-o în urmă cu un an superiorilor generali: treziţi lumea, luminaţi-o cu mărturia voastră profetică şi împotriva curentului!     

Cum veţi putea realiza această invitaţie, nu numai în acest An special dedicat vouă, ci întotdeauna? Vă indic trei cuvinte programatice.  

Fiind bucuroşi! Arătaţi tuturor că a-l urma pe Cristos şi a pune în practică Evanghelia sa umple inima voastră de fericire. Contagiaţi cu această bucurie pe cel care se apropie de voi şi atunci atâtea persoane vă vor întreba care este motivul şi vor simţi dorinţa de a împărtăşi cu voi splendida şi entuziasmanta aventură evanghelică.   

Fiind curajoşi! Cine se simte iubit de Domnul ştie să-şi pună în El încredere deplină. Aşa au făcut fondatorii şi fondatoarele voştri, deschizând căi noi de slujire a Împărăţiei lui Dumnezeu. Cu forţa Duhului Sfânt care vă însoţeşte, mergeţi pe drumurile lumii şi arătaţi puterea inovatoare a Evangheliei care, dacă este pusă în practică, realizează şi astăzi minunăţii şi poate da răspuns la toate întrebările omului.           

Fiind femei şi bărbaţi ai comuniunii! Bine înrădăcinaţi în comuniunea personală cu Dumnezeu, pe care l-aţi ales ca porro unum (cf. Lc 10,42) al existenţei voastre, fiţi neobosiţi constructori de fraternitate, înainte de toate practicând între voi legea evanghelică a iubirii reciproce şi apoi cu toţi, în special cu cei mai săraci. Arătaţi că fraternitatea universală nu este o utopie, ci însuşi visul lui Isus pentru întreaga omenire.        

Iubite consacrate şi iubiţi consacraţi, mulţumesc pentru că aţi venit aici astăzi ca să începeţi solemn Anul Vieţii Consacrate. Mulţumesc şi cardinalului João Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, ce prezidează în numele meu Euharistia. Aşa cum vreau să exprim recunoştinţa mea monseniorului José Carballo şi tuturor componenţilor dicasterului, care cu generozitate lucrează pentru buna reuşită a evenimentelor prevăzute în acest An.     

În timp ce încredinţez Fecioarei Maria, fiica preaiubită a Tatălui, îmbrăcată de Duhul Sfânt cu toate darurile de har şi modelul vostru suprem, Anul Vieţii Consacrate care începe astăzi, vă însoţesc cu rugăciunea mea şi cu plăcere împart asupra voastră celor prezenţi aici Binecuvântarea mea Apostolică.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursă: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.