,,Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura.” (Mc 16,15)

Dragi prieteni, dragi frați și surori ai fraților capucini: Pace și bine!!! Zilele trecute fratele custode (adică superiorul fraților capucini din România), mi-a cerut dacă aș putea să scriu câteva rânduri cu privire la hirotonirea întru preoție a mea și a celorlalți patru confrați capucini. A trecut ceva timp, câteva zile de la acel moment și am putea crede că este o știre sau un „articol”, dacă îi putem spune astfel, întârziat. Sincer să vă spun, cred că e mai bine că a trecut acest timp, de la acel moment frumos din viața noastră, astfel rândurile pe care le voi așterne nu exprimă doar starea mea, starea noastră de moment, ci aceste cuvinte doresc să exprime pe de o parte sentimentele, emoțiile, acel ,,ceva” care te face să te simți ca în ,,paradis”, să te simți împlinit, dar nu îl poți explica, simți că nu ai cuvintele la îndemână. Pe de altă parte doresc ca aceste cuvinte să fie și o reflecție a ceea ce s-a întâmplat în timpul scurs de la hirotonire până la „ordonarea” acestor gânduri pe hârtie, ceva mai obiectiv… poate mai rațional… dar vă asigur că aceste rânduri sunt sincere… sunt cuvintele, sunt gândurile noastre, a celor cinci simpli frați capucini care din prea marea bunătate a lui Dumnezeu am primit un dar… o slujire atât de măreață și importantă în același timp.
Era 24 iunie 2019 când noi: fr. Maricel, fr. Daniel, fr. Ciprian, fr. Octavian și fr. Adrian fiind prezenți în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria Regină”, din Iași, împreună cu alți 14 diaconi, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, am primit hirotonirea întru Preoție. Pentru mine, cât și pentru ceilalți confrați capucini, a fost o zi binecuvântată, o zi pe care cu siguranță nu o vom uita.
Cineva spunea că aceste clipe, sunt momente în care ,,toate reflectoarele” sunt îndreptate spre tine. Împlinirea ta, bucuria părinților, respectul și prețuirea cunoscuților, totul e îmbrăcat într-un „veșmânt” de solemnitate și bucurie. Lumina este puternică… dacă îmi este îngăduit, aș putea spune că este acel moment trăit de ucenici în timpul Schimbării la față a Mântuitorului. Sunt momente în care ai dori să fi mereu, sunt sentimente care ai vrea să străbată întreaga ta viață de preot. Parcă nu vrei să cobori de pe munte…însă…
După o perioadă în care ne-am bucurat de aceste momente de har, de lumină (primiții, liturghii de mulțumire și de ce nu și vacanțe), iată-ne ajunși, prin voința Domnului și glasul superiorului, în noile fraternități și slujiri care ne-au fost încredințate. Și aici, pregustăm din acele momente de har oferite de Domnul, dar totodată suntem interpelați, aș putea spune mai mult ca înainte, să contribuim la vestirea împărăției lui Dumnezeu. Suntem chemați să punem în folosul fraternității și oamenilor ceea ce am acumulat de al lungul anilor de formare intelectuală, umană și spirituală. Vă spun sincer nu este ușor, te simți ca acel copil care face primii pași. Îți dorești să faci multe, vrei să experimentezi lucruri noi, te arunci, dar parcă apare în același timp și teama, cauzată uneori de senzația de necunoscut sau de frica de a greși. Însă, promisiunea lui Cristos: „Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii”( Mt 8,20) este cea care ne luminează și ne întărește pe drumul vieții. Și desigur, frații pe care Domnul ni i-a dăruit în noile fraternități ne ajută și ne susțin să putem crește și să putem împlini voința Domnului, iar pentru acestea nu putem spune decât un sincer „Mulțumesc!”.
Iar pentru a oferi un sfârșit acestor rânduri care pot părea puține sau prea simple, doresc să amintesc îndemnul Sfântului Francisc de Assisi: „Predicați, întotdeauna să predicați Evanghelia, și, dacă este necesar, folosiți chiar și cuvintele”. Aceasta înseamnă că cea mai bună „predică” a noastră nu e cea alcătuită din cuvinte, ci din propria noastră viață. Oamenii văd Evanghelia în primul rând din felul în care trăim. Acolo „citesc” ei mai întâi Evanghelia. Rugați-vă dragi prieteni, rugați-vă să fim preoți capucini după voința lui Isus și a lui Francisc!

Pace și bine!

Frate capucin

Album foto: ,,Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura.” (Mc 16,15)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.