Liceul Teologic “Fericitul Ieremia” la Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici (17 mai 2014)

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Sâmbătă, 17 mai 2014, elevii seminarişti ai liceului nostru, însoţiţi de formatorii lor  şi de câţiva profesori, au pornit la Iaşi pentru a participa la Liturghia de beatificare a Episcopului martir Anton Durcovici. Cu bucurie în suflet, în acelaşi timp şi pentru acelaşi scop, au pornit la drum şi fraţii capucini, în frunte cu pr. custode, Leon Budău, şi cu pr. Cristinel Ghiurca, directorul liceului, dar şi o parte dintre elevii externi, cu mijloacele de transport din parohiile de provenienţă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de cardinalul Angelo Amato, trimisul special al Papei, alături de care au concelebrat douăzeci şi cinci de episcopi şi câteva sute de preoţi, cu participarea a zeci de mii de credincioşi din toate zonele ţării, dar şi din străinătate. 

În cadrul ritului beatificării, în prezenţa Bisericii vizibile universale şi locale, PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a adresat cardinalului Angelo Amato cererea ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu, episcopul martir Anton Durcovici, să fie ridicat la cinstea altarelor ca fericit. Cardinalul a răspuns cererii prin citirea decretului de beatificare, semnat de Sfântul Părinte papa Francisc, prin care i-au fost recunoscute meritele de fericit. A fost dezvelită icoana cu chipul episcopului, iar poporul lui Dumnezeu a aclamat Amin, adică aşa să fie. Corul a intonat apoi un imn dedicat noului fericit, după care a fost adusă la altar relicva fericitului Anton Durcovici, ritul beatificării încheindu-se cu mulţumirea adusă lui Dumnezeu de păstorul Bisericii noastre locale pentru darul beatificării. Sfânta Liturghie a continuat cu imnul Gloria şi cu cele două mari momente: Liturgia Cuvântului şi Liturgia Euharistică. 

În cadrul omiliei, cardinalul Angelo Amato a evidenţiat personalitatea episcopului Anton Durcovici, martiriul şi credinţa sa puternică. Ziua lui va fi înscrisă în calendar şi celebrată la 10 decembrie, dată la care s-a ridicat la cer. La sfârşitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulţumit episcopilor, preoţilor, persoanelor consacrate, credincioşilor din ţară şi din străinătate, autorităţilor civile şi celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului. Episcopul Anton Durcovici este al cincilea fericit al Bisericii Catolice din România, primul fiind fericitul Ieremia Valahul, patronul spiritual al liceului nostru. 

După încheierea celebrării, elevii seminarişti au vizitat Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, iar apoi, în drum spre casă, au făcut un popas la Conventul “Padre Pio” al fraţilor capucini de la Roman.

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.