Iubirea lui Cristos ne constrânge!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Zilele de rugăciune dedicate unităţii Bisericii lui Cristos au avut şi anul acesta un loc privilegiat la Oneşti. În timpul Octavei de rugăciune, la Oneşti s-au celebrat patru momente importante de rugăciune.

Deschiderea Octavei de Rugăciune s-a făcut la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” printr-o sf. Liturghie prezidată de părintele Albert Goşman, guardianul comunităţii fraţilor capucini din Oneşti, însoţit de alţi preoţi concelebranţi şi de un număr semnificativ de credincioşi şi seminarişti. Părintele a făcut o introducere la tema Octavei de Rugăciune vorbind despre necesitatea rugăciunii pentru unitate şi actualitatea creştină care are o atât de mare nevoie de o mărturie comună a iubirii lui Cristos în contextul evenimentelor zilelor noastre. „Reconciliere – iubirea lui Cristos ne constrânge” – această temă are fundamentul în iubirea lui Cristos care ne-a împăcat cu sine şi ne-a adus mântuirea, de

Un alt moment important din programul pentru rugăciunea de unitate l-a reprezentat celebrarea de la centrul de Spiritualitate Franciscană şi Activitate Ecumenică. La această celebrare de rugăciune pentru unitatea Bisericii, au participat credincioşi catolici şi ortodocşi,  invitaţi din Oneşti, Bacău, Comăneşti, Braşov, şi din alte localităţi, însoţiţi şi de prezenţa preoţilor romano-catolici din Oneşti. „Divizaţi în urma păcatelor noastre”. Plecând de la această constatare, după o scurtă introducere, membrii adunării, îndrumaţi de părintele Lucian Iosif Dumea, preşedintele adunării şi custodele Fraţilor Capucini din România, purtând în procesiune câte o cărămidă au construit un  zid al separării, reprezentând păcatele noastre şi diviziunea pe care o recunoaştem. Fiecare cărămidă a fost însoţită de o expresie-cheie precum lipsa dragostei; ură şi dispreţ; acuzaţii false; discriminare; persecuţie; comuniune ruptă; intoleranţă; războaie religioase; diviziune, segregare; abuz de putere; izolare şi mândrie. La numirea fiecărui păcat a fost depusă în faţa altarului  piatra corespondentă pentru construirea zidului. După momentul predicii, la care părintele Lucian a explicat mai bine semnificaţia acelui zid de separare, a fost rostită o rugăciune de împăcare care a dus la căderea zidului. În timpul dezmembrării zidului din aceleaşi cărămizi s-a construit o cruce şi s-a intonat un cântec de împăcare, un imn adus pentru victoria crucii lui Cristos!

Octava de Rugăciune a continuat şi în zilele următoare. La parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus”, părintele paroh, Anton Ioan, împreună cu preoţii concelebranţi, au înălţat o rugăciune stăruitoare pentru unitatea Bisericii, la care a participat şi membrii ai grupului ecumenic veniţi din diferite localităţi ale judeţului Bacău şi din Oneşti. Părintele Anton Ioan a trecut în revistă momente cruciale din istoria Bisericii, precum şi momentele diviziunilor petrecute în sânul Bisericii îndemnând la rugăciune şi la fapte bune în favoare unităţii.       

Utimul moment semnificativ al acestei Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor celebrată la Oneşti îi aparţine parohiei centrale, „Ss. Petru şi Paul”. Părintele Toma Rediu, parohul acestei comunităţi, înconjurat de un număr mare de preoţi şi credincioşi catolici şi ortodocşi, a prezidat această sf. Liturghie pentru unitatea Bisericii. În cuvântul de învăţătură, părintele  plecat de la testamentul Mântuitorului, prezent în capitolul 17 din Evanghelia după sf. Ioan „Ca toţi să fie una…ca lumea să creadă”. Părintele a îndemnat pe cei prezenţi să fie înfăptuitori ai unităţii în numele iubirii lui Crisos care constrânge la reconciliere.    

Fie ca bunul Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să înmoaie inimile împietrite şi să le „constrângă” să actualizeze iubirea sa care este un ”jug plăcut şi dulce” şi conduce spre adevărata mântuire. Ca toţi să fie una! 

Fr. Albert Goşman, OFMCap           

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.