Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Roman în octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, s-a desfăşurat cea de-a doua parte a sesiunii ecumenice intitulată “Dreptatea, numai dreptatea să o cauţi” (Dt 16,20). După ce în ziua anterioară, vineri, în aula “Pr. Petru Albert” a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc un simpozion, în cadrul căruia au fost expuse mai multe prelegeri de către diferiţi invitaţi de seamă, având ca temă centrală dreptatea, în ziua de sâmbătă, persoanele consacrate din zona Roman s-au întâlnit la mănăstirile de la Miclăuşeni (ortodoxă) şi Butea (catolică), pentru un moment ecumenic.

În prima parte a programului, persoanele consacrate au avut prilejul de a vizita Castelul Sturdza, cunoscut şi ca Palatul Sturdza, un edificiu construit în stil neogotic între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza şi soţia sa, Maria Ghica, în satul Miclăuşeni, la 20 km distanţă de oraşul Roman. Ghidajul, condus de ghidul oficial al castelului, a fost unul de excepţie. În continuare, maica Parascheva împreună cu maica Maxima ne-au primit, în mod fratern, în sala de conferinţe de lângă castel, încălzindu-ne inimile cu ceai, cafea, prăjituri, şi mai ales, cu împărtăşirea senină, la gura sobei, a experienţei lor de viaţă monastică. Atmosfera a fost minunată, iar întrebările şi răspunsurile au creat un dialog fratern între cele două Biserici surori, ortodoxă şi catolică. La final, maica Maxima ne-a prezentat biserica “Sfinţii Voievozi”, care datează din anul 1787, unde persoanele consacrate catolice din zona Roman au recitat împreună rugăciunea “Tatăl Nostru” şi “Slavă Tatălui”, mulţumindu-i lui Dumnezeu momentul spiritual trăit împreună cu cele două maici de la mănăstirea Miclăuşeni.

A doua parte a acestei întâlniri s-a desfăşurat la Butea, în mănăstirea Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus, unde, în cadrul unui moment de adoraţie, ne-am rugat pentru unitatea creştinilor. După acest moment, surorile din această mănăstire ne-au făcut cunoştinţă cu persoanele în vârstă şi bolnave care primesc îngrijire şi asistenţă în casa lor. Agapa fraternă a fost animată de surorile din această comunitate, împreună cu vicara generală a congregaţiei care ne-a învăţat un cântec, pe ritm de dans, despre frumuseţea fraternităţii.

Amintim că această zi a fost organizată de Oficiul pentru Viaţa Consacrată – zona Roman, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, în colaborare cu: Centrul de Cercetare Ecumenică şi de Dialog Interreligios Pax et Unitas, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Facultatea de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi şi Asociaţia Culturală “Clepsidra” din Roman.

Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap

Album foto: 19 ianuarie: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Roman în octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Articol preluat de pe situl itrcf.ofmconv.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.