Roman: Intalnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iasi

Conventul “Sfântul Francisc de Assisi” din Roman a fost gazda întâlnirii anuale a persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi, în ziua de duminică, 22 aprilie 2007.

Bucuria de a petrece o zi de rugăciune împreună, convocaţi fiind de meditarea cuvântului lui Dumnezeu şi împărtăşirea experienţei întrupării sale în viaţa personală şi comunitară, a fost motivaţia fundamentală ce i-a determinat pe participanţi sa fie părtaşi la această primă manifestare, de acest gen, din anul acesta.

Întâlnirea s-a desfăşurat după următorul program:

9:00-9:30 – Primirea;
9:30 – Rugăciunea de deschidere şi meditaţia cu tema: “Maria stând la picioarele Domnului, asculta cuvântul (Lc 10,39) – Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa persoanelor consacrate”, prezentată de pr. Marius Taloş, SJ;

11:45 – Sfânta Liturghie;
13:00 – Pauză pentru masă;
14:00 – Împărtăşirea experienţelor în grupuri;
15:00 – Prezentarea discuţiilor în plen;
15:45 – Rugăciunea de încheiere.

Conferinţa părintelui Marius Taloş, SJ, Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa persoanei consacrate ca şi omilia părintelui Alois Fechet, vicar episcopal pentru viaţa consacrată, au constituit terenul fertil ce a stimulat şi a animat întâlnirile şi discuţiile de grup.

Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a subliniat că fiecare persoană consacrată trebuie să arate şi să ofere lumii de astăzi carisma propriului Institut cu multă dragoste. El a făcut referinţă şi la lucrurile ce ademenesc şi tulbură viaţa persoanelor consacrate de astăzi, îndemnându-ne, totodată, să nu ne lăsăm amăgiţi de ele, dar să ne continuăm alergarea cu ochii aţintiţi spre cel care a biruit toate şi ne-a învrednicit de o astfel de vocaţie.

După împărtăşirea în plen a reflecţiilor din cele 10 grupuri, în jurul orei 16.00, întâlnirea s-a încheiat cu un moment de rugăciune, ce a fost precedat de intervenţia părintelui provincial Ion Ciuraru, OFMConv.

Fr. Ştefan Acatrinei, O.F.M. Conv.

O parte din călugării şi surorile din Dieceza de Iaşi au trăit un moment de fraternitate şi de bucurie împreună, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de 22 aprilie 2007, când au participat la Întâlnirea persoanelor consacrate din dieceză.

Întâlnirea s-a deschis printr-o rugăciune.

Părintele Marius Taloş, SJ, a introdus reflecţia cu tema: “Maria stând la picioarele Domnului asculta cuvântul” (Lc 10,39).

Cuvântul lui Dumnezeu nu e o carte de citit, ci o persoană, e rugăciunea mea şi a noastră.

Pentru a înţelege ceea ce vrea să arate un vitraliu trebuie să intri în interiorul catedralei; aşa poţi să guşti într-adevăr din frumuseţea lui. Aceeaşi situaţie este şi cu Sfânta Scriptură. Părintele Taloş a oferit un drum pentru a pătrunde în “catedrala cuvântului”.

Plecând de la Psalmul 45,10: “Opriţi-vă şi cunoaşteţi că eu sunt Dumnezeu”, părintele a propus şapte opriri pentru a ne întâlni cu acea persoană:

1. stabilitatea fizică
2. stabilitatea minţii
3. oprirea de la păcat
4. oprirea de la “mâncarea” care ne aprinde
5. oprirea de la adunările cu oamenii inferiori morali
6. stasis – rugăciune, exerciţii spirituale…
7. anastasis (înviere) – renaştere la viaţa adevărată, întărire sufletească…

Părintele a pus accentul pe strânsa legătură dintre cuvântul lui Dumnezeu şi cele trei voturi şi Sfânta Liturghie:

– lasă-l să vorbească în tine (ascultare – liturgia cuvântului)
– lasă ceva din tine (sărăcia – ofertoriu)
– lasă-te cu totul lui (curăţia – împărtăşania).

După această introducere a urmat un moment de reflexie personală asupra temei propuse.

Părintele Ion Ciuraru a prezidat sfânta Liturghie.

După amiază, după o scurtă pauză pentru “hrana trupească”, părintele Taloş a propus întâlniri în grupuri mici:

– Care este locul cuvântului lui Dumnezeu în viaţa mea şi în viaţa de comunitate ?
– Care este locul cuvântului lui Dumnezeu în activităţile mele ?

În plenum, reprezentanţii fiecărui grup în parte, au scos în evidenţă cuvântul lui Dumnezeu în viaţa lor: cuvântul este o adevărată hrană, se află în prim plan, ne conferă identitate, este o bogăţie. Cuvântul cere să fie mărturisit. El ne arată calea cea bună pentru ca apostolatele noastre să nu devină “activism”. Tot el transformă persoana pentru a da mărturie.

Pentru toţi a fost o surpriză vizita PS Petru Gherghel, care a încurajat fraţii şi surorile în misiunea lor, punând accentul asupra darurilor pe care Dumnezeu le-a orânduit pentru viaţa consacrată: gratis aţi primit, gratis să daţi!

Pr. Celeste Pianezze, AA

Sursă: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.