Încheierea proiectului „Să-l facem cunoscut pe fericitul Ieremia prin arta dramatică”

„Să-l facem cunoscut pe Fericitul Ieremia” prin teatru

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Miercuri, 30 octombrie 2013, s-a celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Ieremian, prezidată de P.S. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, moment festiv la care au participat și elevii Liceului Teologic ”Fericitul Ieremia”.

Anul Ieremian (5 martie – 30 octombrie 2013) a fost marcat de elevii liceului și printr-un proiect de teatru, intitulat “Să-l facem cunoscut pe Fericitul Ieremia”. 

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Custodiei Fraților Minori Capucini și a Agenției Porticus din Germania, în colaborare cu Asociația Kolping Moldova și Teatrul din clopotniță, Bacău, și s-a desfășurat în mai multe parohii din Dieceza de Iași. 

Scopul proiectului a fost acela de a face cunoscută spiritualitatea și personalitatea compatriotului nostru, fericitul Ieremia (Ion Costist) printre credincioșii parohiilor din Dieceza de Iași, prin punerea în scenă a momentelor semnificative din viața lui, dar și oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber al elevilor și de receptare a mesajului creștin prin jocul de rol, cunoașterea și imitarea modelelor de credință, dezvoltarea simțului de răspundere.

Personajul central, tânărul Ion (Ieremia), condus de o credință puternică și de teama de a nu ajunge în iad, dorind să urmeze calea mănăstirii, pleacă din Valahia spre Italia „unde sunt creștini buni și călugări sfinți și unde trăiește papa, vicarul lui Cristos”, așa cum îi spusese mama sa. 

Tensiunea dramatică este susținută gradat de frământările și căutările sale înaintea deciziei de a se face călugăr, despărțirea de familie și de satul natal, drumul dificil și plin de pericole, mediul diferit față de care valahul trebuie să se adapteze, dezamăgirile trăite la impactul cu așa-zișii „creștini buni” din Italia, momentul intrării pe poarta mănăstirii capucinilor din Napoli, sentimentul de împlinire trăit la ceremonia îmbrăcării hainei religioase, dragostea față de săraci și bolnavi, evlavia deosebită față de „Măicuța noastră” care i-a apărut cu Pruncul Isus în brațe.

Momentul artistic a avut un impact deosebit printre credincioșii din parohiile unde a fost prezentată piesa, multe persoane fiind mișcate, chiar până la lacrimi, de spiritul de umilință și  jertfă ale fratelui Ieremia, de exemplul lui de a sluji și de a nu fi niciodată slujit, ceea ce înseamnă că mesajul le-a pătruns la inimă.

Doresc să mulțumesc părinților parohi și credincioșilor din parohiile „Isus, Bunul Păstor” – Roman, „Fericitul Ieremia” – Roman, „Înălțarea Domnului” – Sagna, „Fericitul Ieremia” – Bacău, “Sfânta Maria Magdalena” – Frumoasa,  “Sfântul Ștefan” – Pustiana, „Sfântul Nume al Mariei” – Pralea, „Sfântul Mihail” – Săbăoani, „Înălțarea Sfintei Cruci” – Ploscuțeni, „Sfânta Treime” – Oituz și filiala „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – Ferăstrău, „Înălțarea Sfintei Cruci” – Săbăoani, „Sfântul Iosif Muncitorul” – Barticești, „Inima Neprihănită a Mariei” – Berzunți, „Preasfânta Inimă a lui Isus” – Nicolae Bălcescu, „Sfântul Nicolae” – Bacău, „Sfântul Iosif Muncitorul” – Galbeni, „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – Roman, „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – Tămășeni, dar și părinților directori de la Seminarul „Sfântul Iosif” – Bacău, și de la Liceul Teologic “Sf. Francisc de Assisi” – Roman, pentru găzduire și sprijinul acordat în a-l face cunoscut pe fericitul Ieremia. 

Mulțumesc într-un mod deosebit elevilor “actori” pentru sacrificiile și eforturile lor suplimentare, d-rei profesor Monica Grosu de la liceul nostru, care semnează textul acestei piese, d-lui Corneliu Bulai, președintele Asociației Kolping Moldova, și d-lui Ion Coșa de la Teatrul din clopotniță, care s-au ocupat de regie și scenografie, d-lui Francisc Enășel de la Ansamblul Folcloric ”Doina Trotușului” pentru costume, fraților mei capucini, în special părintelui Cosmin Daniel Constantin pentru montajul filmului artistic cu cele mai importante momente din viața fericitul Ieremia, realizat în cadrul proiectului. Fie ca fericitul Ieremia să mijlocească la Domnul toate harurile de care au nevoie și să-i sprijine pe mai departe în toate inițiativele și acțiunile frumoase pe care le întreprind spre slava lui Dumnezeu.

Fericite Ieremia, roagă-te pentru noi și ajută-ne ca, asemenea ție, să împlinim mereu voința lui Dumnezeu și să-l facem cunoscut prin sfinții săi.

Pr. Cristinel Ghiurca, O.F.M. Cap.
Directorul Liceului Teologic
„Fericitul Ieremia” din Onești 


Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.