Încheierea proiectului “Să-l facem cunoscut pe fericitul Ieremia prin arta dramatică”

“Să-l facem cunoscut pe Fericitul Ieremia” prin teatru

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Miercuri, 30 octombrie 2013, s-a celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Ieremian, prezidată de P.S. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, moment festiv la care au participat şi elevii Liceului Teologic ”Fericitul Ieremia”.

Anul Ieremian (5 martie – 30 octombrie 2013) a fost marcat de elevii liceului şi printr-un proiect de teatru, intitulat “Să-l facem cunoscut pe Fericitul Ieremia”. 

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Custodiei Fraţilor Minori Capucini şi a Agenţiei Porticus din Germania, în colaborare cu Asociaţia Kolping Moldova şi Teatrul din clopotniţă, Bacău, şi s-a desfăşurat în mai multe parohii din Dieceza de Iaşi. 

Scopul proiectului a fost acela de a face cunoscută spiritualitatea şi personalitatea compatriotului nostru, fericitul Ieremia (Ion Costist) printre credincioşii parohiilor din Dieceza de Iaşi, prin punerea în scenă a momentelor semnificative din viaţa lui, dar şi oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber al elevilor şi de receptare a mesajului creştin prin jocul de rol, cunoaşterea şi imitarea modelelor de credinţă, dezvoltarea simţului de răspundere.

Personajul central, tânărul Ion (Ieremia), condus de o credinţă puternică şi de teama de a nu ajunge în iad, dorind să urmeze calea mănăstirii, pleacă din Valahia spre Italia “unde sunt creştini buni şi călugări sfinţi şi unde trăieşte papa, vicarul lui Cristos”, aşa cum îi spusese mama sa. 

Tensiunea dramatică este susţinută gradat de frământările şi căutările sale înaintea deciziei de a se face călugăr, despărţirea de familie şi de satul natal, drumul dificil şi plin de pericole, mediul diferit faţă de care valahul trebuie să se adapteze, dezamăgirile trăite la impactul cu aşa-zişii “creştini buni” din Italia, momentul intrării pe poarta mănăstirii capucinilor din Napoli, sentimentul de împlinire trăit la ceremonia îmbrăcării hainei religioase, dragostea faţă de săraci şi bolnavi, evlavia deosebită faţă de “Măicuţa noastră” care i-a apărut cu Pruncul Isus în braţe.

Momentul artistic a avut un impact deosebit printre credincioşii din parohiile unde a fost prezentată piesa, multe persoane fiind mişcate, chiar până la lacrimi, de spiritul de umilinţă şi  jertfă ale fratelui Ieremia, de exemplul lui de a sluji şi de a nu fi niciodată slujit, ceea ce înseamnă că mesajul le-a pătruns la inimă.

Doresc să mulţumesc părinţilor parohi şi credincioşilor din parohiile „Isus, Bunul Păstor” – Roman, „Fericitul Ieremia” – Roman, „Înălţarea Domnului” – Sagna, „Fericitul Ieremia” – Bacău, “Sfânta Maria Magdalena” – Frumoasa,  “Sfântul Ştefan” – Pustiana, „Sfântul Nume al Mariei” – Pralea, „Sfântul Mihail” – Săbăoani, „Înălţarea Sfintei Cruci” – Ploscuţeni, „Sfânta Treime” – Oituz şi filiala „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – Ferăstrău, „Înălţarea Sfintei Cruci” – Săbăoani, „Sfântul Iosif Muncitorul” – Barticeşti, „Inima Neprihănită a Mariei” – Berzunţi, „Preasfânta Inimă a lui Isus” – Nicolae Bălcescu, „Sfântul Nicolae” – Bacău, „Sfântul Iosif Muncitorul” – Galbeni, „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – Roman, „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – Tămăşeni, dar şi părinţilor directori de la Seminarul „Sfântul Iosif” – Bacău, şi de la Liceul Teologic “Sf. Francisc de Assisi” – Roman, pentru găzduire şi sprijinul acordat în a-l face cunoscut pe fericitul Ieremia. 

Mulţumesc într-un mod deosebit elevilor “actori” pentru sacrificiile şi eforturile lor suplimentare, d-rei profesor Monica Grosu de la liceul nostru, care semnează textul acestei piese, d-lui Corneliu Bulai, preşedintele Asociaţiei Kolping Moldova, şi d-lui Ion Coşa de la Teatrul din clopotniţă, care s-au ocupat de regie şi scenografie, d-lui Francisc Enăşel de la Ansamblul Folcloric ”Doina Trotuşului” pentru costume, fraţilor mei capucini, în special părintelui Cosmin Daniel Constantin pentru montajul filmului artistic cu cele mai importante momente din viaţa fericitul Ieremia, realizat în cadrul proiectului. Fie ca fericitul Ieremia să mijlocească la Domnul toate harurile de care au nevoie şi să-i sprijine pe mai departe în toate iniţiativele şi acţiunile frumoase pe care le întreprind spre slava lui Dumnezeu.

Fericite Ieremia, roagă-te pentru noi şi ajută-ne ca, asemenea ţie, să împlinim mereu voinţa lui Dumnezeu şi să-l facem cunoscut prin sfinţii săi.

Pr. Cristinel Ghiurca, O.F.M. Cap.
Directorul Liceului Teologic
“Fericitul Ieremia” din Oneşti 


Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.