Începerea Triduumului Solemn de pregătire la Sărbătoarea Aniversării a 30 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia

Fericitul Ieremia – făclia care continuă să lumineze

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Duminică, 27 octombrie 2013, la Sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti, cu sfânta liturghie de la ora 18.30, s-a deschis Triduumul Solemn de pregătire la sărbătoarea aniversării a 30 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia, sărbătoare ce va avea loc în ziua de 30 octombrie, moment în care se va încheia şi Anul Ieremian.

Sfânta liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, care, datorită faptului că nu va putea fi prezent la sărbătoarea de miercuri, a ţinut să fie prezent la aceste celebrări comemorative în cinstea fericitului Ieremia, de care îl leagă amintirea zilei de 30 octombrie a anului 1983, zi în care se număra printre pelerinii români prezenţi la Roma pentru beatificarea fratelui Ieremia.

La celebrarea euharistică au concelebrat pr. Leonardo Franzese, provincialul Fraţilor Capucini din Provincia de Napoli, pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Capucini din România, cărora li s-au alăturat şi alţi preoţi capucini, din Oneşti sau din celelalte comunităţi din ţară.   

La începutul sfintei liturghii pr. Leon a ţinut să îi salute pe cei prezenţi şi să le mulţumească pentru prezenţa lor la aceste evenimente importante din viaţa fraţilor capucini şi a diecezei de Iaşi.

În cuvântul de învăţătură PS Petru Gherghel a amintit cele două evenimente care semnează acest An Ieremian care stă să se încheie, şi anume, aniversarea a 30 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia (30 octombrie 1983) şi aniversarea a 5 ani de la întoarcerea sa în patrie (31 mai 2008). 

Preasfinţitul i-a surprins pe toţi cei prezenţi prin prezentarea unei înregistrări audio a discursului papei Ioan Paul al II-lea, adresat în limba română pelerinilor ajunşi la Roma cu ocazia beatificării fratelui valah, „un elogiu emoţionant” – cum l-a numit el, moment urmat de aplauzele de bucurie ale credincioşilor.        

„Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă. Ieremia valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuiască, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând – cu exemplul – drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi.”   

De asemenea, privind la statuia sfintei fecioare Maria, PS Petru a amintit că fericitul Ieremia s-a instalat la picioarele Maicii Domnului, pe care a cinstit-o cu adâncă veneraţie pe tot timpul vieţii sale.

Amintind de momentul întoarcerii în patrie a fratelui valah, lucru posibil datorită grijii Provinciei capucine de Napoli şi a Custodiei din România, preasfinţitul a subliniat legătura pe care fericitul Ieremia a creat-i între Orient şi Occident, întrucât a purtat la Napoli imaginea credincioşilor din Valahia, în special imaginea mamei sale, care l-a îndrumat pe calea sfinţeniei.

Totodată, PS Petru i-a cerut fericitului Ieremia să mijlocească la Domnul pentru ca, asemenea lui, să fie ridicat la cinstea altarelor şi episcopul Anton Durcovici, care a murit ca martir pentru credinţa catolică. 

Sfânta liturghie a continuat în acordurile pline de viaţă ale cântărilor interpretate de corul sanctuarului, pregătit de prof. Monica Grosu, iar la sfârşit PS Petru Gherghel a împărţit tuturor binecuvântarea cu relicva fericitului Ieremia, expusă mai apoi spre venerare. 

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.