Hramul sanctuarului

Milostivirea, faptă plăcută lui Dumnezeu,
când este făcută aproapelui

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ziua de 8 mai este încetăţenită în memoria poporului român ca fiind ziua sărbătoririi Fericitului Ieremia, acest mărturisitor al milostivirii cereşti faţă de cei aflaţi în nevoinţă trupească şi sufletească.

Fericitul Ieremia obişnuia să-i îndemne pe cei care căutau o îndrumare sufletească: „Fiule, nu căuta extazul sau viziunile cereşti, pentru că vei rămâne îndatorat lui Dumnezeu; caută, mai bine, să-ţi ajuţi aproapele, căci atunci îţi va fi îndatorat Dumnezeu ţie”.         

Sub protecţia acestui puternic îndemn şi stimulent, fraţii capucini de la Oneşti, ca şi cei veniţi din toate conventele răspândite prin ţară, dar şi de pe alte meleaguri, au trăit această triplă sărbătoare (Fericitul Ieremia, ca patron spiritual al Sanctuarului, al Custodiei Fraţilor Capucini din România şi al Liceului Teologic), bucurându-se de prezenţa în mijlocul lor a Păstorului Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel.

După o novenă de pregătire, la care fraţii, seminariştii şi credincioşii din Oneşti şi din împrejurimi au meditat la „Faptele de milostivire trupească” sub îndrumarea mai multor preoţi din Decanatul de Trotuş, ziua măreţei sărbători a început şi s-a desfăşurat sub cele mai bune auspicii, cinstitorii Fericitului Ieremia prezenţi la hram depăşind cu mult aşteptările, fiind duminică (aproximativ 1500 de pelerini, alături de circa 20 de preoţi, unii veniţi din Italia). Asistenţa spirituală a fost asigurată de 5 fraţi capucini, care au stat la dispoziţie, pe tot timpul celebrării, celor doritori de un sfat sau de iertarea divină.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea de la Convent la Biserica Superioară, în sfârşit finalizată, Episcopul şi celebranţii fiind întâmpinaţi de corul „Pax et Bonum” al Sanctuarului – dirijat de tânărul şi talentatul dirijor Iustin Călin – cu „Ecce Sacerdos Magnus”, cântările acestei sărbători fiind acompaniate şi de un grup de 9 talentaţi intrumentişti de la Colegiu Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău.           

La începutul Sfintei Jertfe pr. Ubaldo Oliviero a făcut o prezentare teologică a arhitecturii Sanctuarului, subliniind legătura dintre artă şi credinţă, arta fiind expresia vie a credinţei unui popor, după cum s-a exprimat el însuşi, scoţând în evidenţă simbioza dintre culori, lumină şi concepţia arhitectonică cu valorile credinţei trăite de cei care intră să se regăsească pe sine în acest loc de reculegere, rugăciune şi întărire sufletească.    

La omilie, PS Petru a scos din nou în evidenţă „milostivirea ca valoare umană şi creştină” în acest An Jubiliar al Milostivirii, dorit cu ardoare şi promulgat de către papa Francisc, dându-ni-l exemplu pe Patronul nostru spiritual, care a învăţat „arta milostivirii” în lungile nopţi de veghe petrecute în faţa Tabernacolului sau la căpătâiul bolnavilor pe care îi avea în grijă. La sfârşitul omiliei Păstorul Diecezei a amintit celor prezenţi oportunitatea de a beneficia de indulgenţa plenară, în condiţiile ştiute: Sacramentul Mărturisirii, participarea la Sf. Liturghie, rugăciune după intenţia Sf. Părinte.          

Sfânta Jertfă s-a încheiat cu o precesiune a moaştelor Fericitului Ieremia în jurul Sanctuarului şi cu o agapă fraternă, oferită de comunitatea Fraţilor Capucini din Oneşti.

Ziua hramului s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulţumire pentru toate binecuvântările primite în această zi, celebrată de Pr. Custode, Lucian Iosif Dumea, în seara acestei binecuvântate zile.       

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap  

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.