Hramul Sanctuarului şi al Custodiei

Hramul Sanctuarului şi al Custodiei Fericitul Ieremia

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul a fost sărbătorită la Oneşti cu multă credinţă de către cinstitorii acestui fiu al poporului român, prezenţi în număr mare la Sanctuarul închinat lui, pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu  pentru acest model de slujire, de dăruire, de iubire pe care l-a dăruit poporului român.         

Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 10,30, fiind prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, înconjurat de alţi 50 de confraţi preoţi, unii dintre ei venind de la mari depărtări (Brazilia, Italia sau zone mai depărtate din România sau din Dieceza de Iaşi: Maramureş, zona Romanului şi a Bacăului, printre aceştia numărându-se fr. Carlo Calloni, Postulatorul General al Ordinului Capucin, fr. Gianluca Savarese, Vicarul Provincial al Capucinilor din Napoli, părinţii decani ai Decanatelor de Trotuş, Bacău şi Piatra. Asistenţa spirituală a pelerinilor a fost asigurată de 5 fraţi capucini, care au stat la dispoziţia acestora pentru sacramentul Spovezii şi pentru îndrumare duhovnicească.          

PS Aurel, în Cuvântul său de învăţătură, reamintind aspectele mai importante ale biografiei Fericitului Ieremia, a scos în evidenţă, printre altele, două aspecte ale vieţii acestuia, care pot şi trebuie să fie repere pentru viaţa fiecărui creştin, pentru fiecare cinstitor al lui: Chemarea la sfinţenie şi Căutarea acesteia mai presus de toate. Fericitul Ieremia, spunea Preasfinţia sa, a simţit şi a învăţat chemarea la sfinţenie în familia sa, de la mama şi de la tatăl său, şi a căutat-o toată viaţa sa, atunci când a plecat de acasă „pentru a se mântui”, atunci când şi-a slujit aproapele până la dăruirea de sine, atunci când îşi îndruma aproapele pe calea cea bună, atunci când se ruga şi îi mulţumea lui Dumnezeu pentru bunătatea şi îndurarea sa. Toate aceste exemple, întreaga sa viaţă, pot şi trebuie să ne fie de exemplu şi nouă, cei de azi, care îi cerem ajutorul. Iar Dumnezeu, prin mijlocirea Acestui fiu al poporului român, ne ascultă şi ne împlineşte rugăciunile.      

Un motiv special pentru a ne ruga lui Dumnezeu o avem începând cu această zi plină de har şi de binecuvântare, dar şi cu deschiderea procesului de canonizare care va avea loc marţi, 9 mai, la Cluj Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu.       

Sfânta Liturghie a hramului a fost însufleţită de cântările măiestre ale corului Sanctuarului, dirijat de tânărul artist Iustin Călin şi acompaniat de tinerii instrumentişti ai Colegiului Naţional de Artă “George Apostu” din Bacău.          

După măreaţa celebrare, fraţii capucini au oferit pelerinilor o agapă frăţească.            

La ora 18,30, fr. Custode, Iosif Lucian Dumea, a celebrat împreună cu fraţii prezenţi o sfântă Liturghie de mulţumire pentru toate binecuvântările primite în această frumoasă zi.       

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap    

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.