Hramul Sanctuarului “Fericitul Ieremia” din Oneşti

“Mergi şi fă şi tu la fel!” (Lc 10,37)  

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ziua de 8 mai este, pentru cei mai mulţi, o zi oarecare, una dintre multele în care se trudeşte din greu pentru pâinea cea de toate zilele, însă pentru catolicii români şi pentru fraţii capucini din România este o zi cu totul specială.

Este sărbătoarea  liturgică a Fericitului Ieremia Valahul, acest fiu al plaiurilor moldave, ridicat la cinstea altarelor de către Fericitul Papă de pie memorie, Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983, acelaşi papă care, ani mai târziu, în memorabilul său pelerinaj din 7-9 mai  1999, încredinţa  această frumoasă  „Grădină a Maicii Domnului” ocrotirii acestui (deocamdată) prim sfânt român ridicat la  cinstea altarelor.

De asemenea, este o zi deosebită, deoarece  este celebrată în contextul „Anului Ieremian”, în care amintim 30 de ani de la proclamarea sa ca Fericit şi 5 ani de la întoarcerea sa acasă, în luna mai a anului 2008.      

Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn, iar Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a hramului a fost celebrată de PS Aurel, episcopul auxiliar al diecezei de Iaşi, înconjurat la Sfântul altar de Fraţii Capucini ai Custodiei „Fericitul Ieremia”, de mulţi confraţi preoţi aparţinând altor congregaţii religioase şi clerului diecezan, unii veniţi de la mari depărtări, printre care aş aminti pe pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al provinciei „Sf. Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România, apoi prezenţa părinţilor decani de Trotuş, Bacău şi Vrancea. Totodată, la Sfânta Jertfă celebrată în Biserica mare a Sanctuarului, au participat numeroşi cinstitori ai Fericitului Ieremia, veniţi  din mai toate părţile Moldovei, unii de la mari depărtări.           

În cuvântul său de învăţătură, PS Aurel a scos în evidenţă mai multe aspecte ale spiritualităţii acestui fiu al Moldovei, pe care el le-a trăit până la jertfa de sine şi care astfel l-au condus pe calea sfinţeniei, aspecte mai mult decât actuale pentru noi, cei adunaţi în jurul moaştelor sale, aspecte pe care apoi Prea Sfinţia sa le-a sintetizat în patru virtuţi: iubirea, slujirea, generozitatea şi umilinţa. „Fericitul Ieremia, a precizat episcopul, a ştiut să se transforme  acum mai bine de patru veacuri, în bunul samaritean,  în aproapele acelora printre care şi-a trăit viaţa călugărească, devenind astfel un model pentru confraţii săi de atunci şi un exemplu demn de urmat pentru noi cei de azi, un model de trăire creştină pentru familiile noastre, pentru comunităţile noastre”.      

Sfânta Jertfă s-a încheiat cu o procesiune a moaştelor sale în jurul Sanctuarului.              

Frumoasa celebrare a fost înfrumuseţată şi de cântul corului Sanctuarului, pregătit şi dirijat de prof. Monica Grosu.  

Fericite Ieremia, ocroteşte Romania! (Ioan Paul al II-lea, Parcul Izvor, 9 mai 1999)

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.