Georgia: Întoarcerea fraţilor capucini

Întoarcerea capucinilor în Georgia  

Cu puţin timp în urmă vă aduceam la cunoştinţă renunţarea pr. Filippo Aliani la oficiul de consilier al Custodiei “Fericitul Ieremia” din România, întrucât primise misiunea de a colabora la redeschiderea drumului prezenţei fraţilor capucini în Georgia.

În acest sens, în cele ce urmează vă oferim câteva informaţii cu privire la această prezenţă, printr-o ştire publicată pe situl oficial al Ordinului Fraţilor Minori Capucini.

Akhaltsikhe – Georgia. O delegaţie a Miniştrilor Provinciali din nordul Italiei s-a deplasat în Georgia pentru a defini deschiderea unei misiuni în acea regiune. Însoţiţi de Episcopul Giuseppe Pasotto, în perioada 11-14 noiembrie 2012 au vuzitat oraşul în care se doreşte prezenţa şi activitatea noastră pastorală, întâlnindu-i şi pe călugării şi preoţii care deja activează în regiune.

Administratorul apostolic al latinilor, Mons. Pasotto, în urmă cu doi ani a adresat o cerere Ministrului general pentru întoarcerea fraţilor capucini în aceste locuri unde au fost prezenţi până în anul 1845. Salutându-i pe fraţi la poarta catedralei din Tbilisi, străveche biserică a capucinilor, Episcopul le-a explicat de ce a dorit întoarcerea noastră: “Voi exprimaţi un stil de viaţă care este fratern, conventual. Acest aspect este întâlnit de catolicii noştri numai în mănăstirile ortodoxe, şi, de aceea, ei se întreabă: există o formă de viaţă asemănătoare şi în Biserica Catolică? Întâlnirea cu oamenii face să fiţi accesibili tuturor şi să puteţi fi apropiaţi faţă de toate situaţiile de sărăcie care există, devenind instrumente de creştere şi evanghelizare”.

A fost o călătorie scurtă dar intensă, care a făcut posbilă cunoaşterea concretă a situaţiei din această ţară şi precizarea perspectivelor unei misiuni în aceste locuri. În martie 2013 au sosit primii doi misionari (pr. Filippo şi pr. Tomasz). Miniştrii provinciali, răspunzând apelului Ministrului general, cer ca şi alţi fraţi, urmând vocea Duhului Sfânt, să îşi ofere disponibilitatea pentru această misiune.

Cu această noutate în ambientul misionar se deschid, pentru Ordin, perspective diferite faţă de cele din trecut, atunci când clasicele “misiuni” erau încredinţate unei singure provincii; acum începe să răsară ideea conform căreia vom şti să răspundem cu mai multă eficacitate necesităţilor misionare dacă vom învăţa să colaborăm între noi. Va trebui să fim mereu atenţi la aceste două noi provocări, care sperăm să devină parte importantă a dezvoltării Ordinului şi pe care dorim să le considerăm ca apeluri din partea Duhului Sfânt.

Sursa: www.ofmcap.org 

De pe blogul pr. Filippo, printr-un mesaj postat cu ocazia Învierii Domnului, aflăm că, pentru moment, s-a stabilit într-un mic apartament din apropierea Catedralei Catolice din Tbilisi, alături de celălalt confrate misionar polonez, fr. Tomasz, ocupându-se cu descoperirea realităţii din Biserica georgiană şi cu studierea limbii (pe care o consideră, cu umorul său caracteristic, destul de grea “pentru vârsta sa şi pentru «flexibilitatea sa mintală» redusă, şi despre care afirmă că este “singulară şi unică: de exemplu Pace şi bine se traduce მშვიდობა და კარგი”). 

Îi mulţumim încă o dată pr. Filippo pentru activitatea desfăşurată în România şi îi dorim mult succes în noua misiune care i-a fost încredinţată, asigurându-l de rugăciunile noastre.

Fr. Leonard Ghiurca, O.F.M. Cap. 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.