Onești: Împlinirea unui vis. Pelerinaj cu “reliquia insignis” a fericitului Ieremia Valahul

 Visul de a avea “şi noi un sfânt al nostru”, după cum citim în prima aprobare a cultului “venerabilului Ieremia Românul” (Oradea, 1926), s-a născut în sufletele românilor încă de la descoperirea existenţei unei astfel de persoane în istoria poporului român. Acest vis a prins consistenţă atunci când a fost descoperit mormântul acestui eminent fiu al Moldovei şi, mai ales, după ridicarea sa la cinstea altarelor de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983.

Întrucât condiţiile istorice nu permiteau atunci aducerea în ţară a moaştelor sale, acestea au rămas în custodia fraţilor capucini de la Napoli, în conventul “Neprihănita Zămislire” de la Piedigrotta-Napoli, până când repatrierea lor a fost posibilă în anul 2008, datorită strădaniilor pr. Ubaldo Oliviero şi rugăciunilor înălţate Tatălui ceresc de cinstitorii săi.

După cum este regula în astfel de ocazii, înainte de translocarea moaştelor s-a făcut o altă recunoaştere canonică a lor de către cei în drept (aprilie 2008, în conventul din Napoli-Piedigrotta), moment în care s-a extras şi “reliquia insignis” cu care se va reface în acest an jubiliar 2018 traseul din anul 2008, după cum mărturiseşte pr. Ubaldo: “Această relicvă a fost luată din osemintele fericitului Ieremia înainte de a fi aşezate în interiorul statuii care se află în cripta Sanctuarului din Oneşti şi este o parte din piciorul stâng: diafiza femurului şi rămăşiţa din apropierea epifizei (a genunchiului)”. Această extragere a unei părţi importante din moaştele fericitului a fost luată şi în urma deciziei ca urna cu moaştele să rămână depusă în sanctuarul din Oneşti, iar în ocazii deosebite, aşa cum este şi acest pelerinaj jubiliar, să fie expusă veneraţiei această relicvă însemnată, păstrată şi ea tot la sanctuarul din Oneşti.

“Pelerinajul întoarcerii acasă” a început la Napoli-Piedigrotta în ziua hramului (8 mai 2008) printr-o sfântă Liturghie solemnă, după care a urmat refacerea (în sens invers) a traseului care l-a condus pe concetăţeanul nostru spre Italia şi spre sfinţenie: conventele din Pozzuoli, S. Eframo Vecchio, Avellino, Bari, Dubrovnik – Raguza (Croaţia), apoi intrarea în România şi popas la Timişoara, în Biserica Salvatorienilor (13 mai 2008). După Timişoara, urna cu moaştele a urmat un traseu fixat de comisia diecezană de repatriere a moaştelor, instituită prin decret episcopal de către păstorul diecezei, PS Petru Gherghel (v. ercis.ro, bibliotecă/documente, unde este posibil de urmărit şi traseul moaştelor pe teritoriul României, la secţiunea specială – Fericitul Ieremia).

Ca urmare a unor repetate cereri ale credincioşilor din zone mai îndepărtate ale diecezei, pr. Ubaldo Oliviero a supus atenţiei episcopului diecezan iniţiativa refacerii pelerinajului de acum zece ani, iar păstorul nostru a aprobat această iniţiativă a fraţilor capucini. În urma contactelor pr. Ubaldo cu păstorii parohiilor interesate, s-a stabilit programul pelerinajului jubiliar, cu principalul scop de a da posibilitatea şi altor credincioşi de a beneficia de mijlocirea primului român ridicat la cinstea altarelor. Alte eventuale cereri pot fi adresate pr. Ubaldo, responsabilul pelerinajului şi promotorul devoţiunii faţă de fericitul Ieremia din partea fraţilor capucini (tel. 0751/694779).

*

Rugăciune
Atotputernice, veşnice Dumnezeule, stăpânul întregului univers, izvorul harului şi al sfinţeniei, revarsă binecuvântarea ta asupra poporului nostru şi ridică în rândul sfinţilor tăi pe slujitorul tău, fericitul Ieremia.
El să ne întărească în adevărata credinţă, să ne umple de iubire generoasă şi să ne facă vrednici să te cunoaştem şi să te iubim pe tine, împreună cu Fiul Tău, Domnul nostru Isus Cristos şi cu Duhul Sfânt, în toţi vecii vecilor.
Amin.

*

La 10 ani de la întoarcerea fericitului Ieremia în România, a fost stabilit următorul program de pelerinaj cu osemintele relicvei însemnate a fericitului, în perioada 17-27 mai 2018.

17 mai: Valea Mică

18 mai: Bacău “Fericitul Ieremia”

19-20 mai: Bacău “Sfântul Nicolae”

20 mai: Roman “Fericitul Ieremia”

21 mai: Iaşi “Adormirea Maicii Domnului”

22 mai: Tomeşti

23 mai: Piatra Neamţ “Sfântul Iosif Muncitorul”

24 mai: Suceava

25 mai: Roman “Isus, Bunul Păstor”

26 mai: Oituz

27 mai: Oneşti, sanctuar, ora 9.30 – Încheierea pelerinajului

Celebrările vor avea loc după-amiaza, după programul fiecărei parohii.

Eventuale alte localităţi în care să ajungă relicva fericitului pot fi stabilite cu pr. Ubaldo, dar numai în afara programului deja stabilit, deci, după 27 mai.

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.