Episcopii capucini: Bucuria de a fi fraţi

Episcopii capucini: Bucuria de a fi fraţi

San Giovanni Rotondo – Într-o climă de comuniune fraternă şi de bucurie de a se fi întâlnit, 65 de episcopi capucini din lumea întreagă s-au întâlnit în cadrul unui pelerinaj la San Giovanni Rotondo. Printre aceştia şi arhiepiscopul de Boston, cardinalul Sean Patrick O’Malley.

Fraţii episcopi au plecat cu autobuzul de la Roma pe data de 12 septembrie şi au ajuns la San Giovanni Rotondo, concretizând propunerea lansată de câţiva dintre ei şi făcută proprie de către Ministrul general, care i-a invitat pe toţi episcopii capucini.În lumea întreagă există 89 de fraţi capucini chemaţi să slujească Biserica în calitate de episcopi, şi, în cele mai multe din cazuri, în locuri dificile, atât din punct al condiţiilor ambientale cât şi al celor sociale. Un asemenea grup de fraţi, dintre care mulţi sunt deja emeriţi, nu au putut participa, dar şi-au manifestat propria alăturare şi rugăciune în vederea unui final bun al întâlnirii.

Printre temele de reflecţie propuse s-au numărat: Identitatea Capucină şi Ministerul Episcopal; Episcopul şi Ordinul/Provincia: comuniune şi colaborare; reîntoarcerea în Provincie a fraţilor emeriţi (situaţia canonică/juridică şi reinserarea în Provincie); Sfinţii episcopi Capucini, modele de sfinţenie.

Cum se pot trăi valorile fundamentale ale vieţii noastre în minoritate, fraternitate şi simplitate când cineva este chemat să slujească Biserica în calitate de episcop? Din bucuria şi simplitatea fraternă cu care participanţii au trăit întâlnirea a reieşit în mod clar faptul că valorile carismei noastre nu numai că nu sunt în conflict cu slujirea episcopală, ci dimpotrivă, ţinându-se cont de dificultăţile şi provocările pastorale şi sociale pe care le trăiesc mulţi fraţi episcopi, acestea reprezintă elementul care ajută la trăirea din plin a serviciului episcopal. Definitoriul general a fost prezent în întregime pe toată durata întâlnirii. Datorită primirii fraterne şi generoase a fraţilor din Provincia capucină Sant’Angelo e San Pio (Foggia), întâlnirea a fost o experienţă care i-a îmbogăţit pe toţi, şi care, în mod sigur, va fi repropusă.

Fr. Daniel-Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.