Ordinul Fraţilor Minori, în angajarea sa de a rămâne fidel faţă de intenţiile fondatorului său, sfântul Francisc de Assisi, a trecut prin multe dificultăţi în decursul istoriei, care au condus la dezacorduri şi diviziuni.

Cele trei ramuri majore ale Primului Ordin, Fraţii Minori, Fraţii Minori Conventuali şi Fraţii Minori Capucini, au fiecare propria organizare şi structură legală, însă se raportează cu toţii la sfântul Francisc, numindu-l Părintele şi Fondatorul lor.

Capucinii reprezintă ramura cea mai recentă, care a apărut în anul 1525, în momentul în care câţiva Fraţi Minori din Provincia Marche au dorit să trăiască o viaţă mai strictă de rugăciune şi de sărăcie, pentru a fi mai aproape de intenţiile sfântului Francisc. Datorită sprijinului Curţii ponfiticale, noua reformă a obţinut destul de curând recunoaşterea oficială, şi s-a dezvoltat cu multă rapiditate, mai întâi în Italia, iar mai apoi, după anul 1574, în întreaga Europă.

Numele de “capucini” face referinţă la forma deosebit de lungă a capuciului; la început a fost un simplu apelativ, cu care oamenii îi defineau pe aceşti fraţi, pentru ca, mai apoi, să devină numele oficial al Ordinului, care este prezent, în momentul de faţă, în peste 100 de ţări din lumea întreagă, numărând circa 10.400 de fraţi, care trăiesc în mai bine de 1700 de fraternităţi.

Simplitatea, apropierea de oameni, spiritul fratern din casele noastre şi din apostolatul nostru, sunt semnele vizibile care caracterizează stilul nostru de viaţă, chiar dacă importanţa dată de primii capucini penitenţei şi vieţii de rugăciune trebuie să fie în mod continuu reînnoită şi mărită.

În afară de Ordinul Capucin masculin există multe mănăstiri contemplative de clarise capucine şi numeroase congregaţii călugăreşti de femei, care se inspiră din carisma capucină, multe dintre ele fiind fondate cu asistenţa unui frate capucin.

Ordinul Franciscan Secular pentru laici reprezintă o organizaţie independentă, care cuprinde întreaga gamă franciscană. Fraţii Minori, Conventuali şi Capucini, precum şi alţi membri ai Familiei franciscane, oferă asistenţă spirituală Ordinului Franciscan Secular.

Toate aceste grupuri de persoane consacrate şi Franciscanii seculari formează împreună marea Familie Franciscană.

Ministrul general al Ordinului Fraţilor Minori Capucini este fr. Roberto Genuin, un frate capucin italian, care a fost ales pentru această slujire la Capitolul general din anul 2018,  pentru  un mandat de 6 ani.

Situl oficial al Ordinului Fraţilor Minori Capucini este www.ofmcap.org