Onesti: Deschiderea procesului de canonizare a parintelui Martin Benedict, O.F.M. Conv.

PS Petru Gherghel a prezidat sâmbătă, 14 aprilie 2007, la ora 10.30, în biserica „Sf. Petru și Paul” din Onești, sfânta Liturghie și ceremonia de deschidere a procesului de canonizare al slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict din Ordinul Fraților Minori Conventuali.

La deschidere au participat numeroși preoți, mulți credincioși din Onești și împrejurimi, precum și un mare număr de credincioși veniți din Galbeni, satul natal al medicului preot Martin Benedict. Aceștia din urmă, la ofertoriu, au dăruit trei simboluri: un coș plin din roadele pământului și ale muncii oamenilor; o barcă, o plasă de pescuit și un pește din Siret; un buchet de trandafiri roșii.

La începutul sfintei Liturghii, parohul de Onești, pr. decan Iosif Păuleț, după ce a salutat pe toți cei prezenți, a evidențiat semnificația celebrării și rolul important al prezenței medicului preot Martin Benedict în orașul Onești.
PS Petru Gherghel, în predică, a subliniat faptul că există și astăzi mărturisitori adevărați ai Învierii Domnului. Pr. Martin Benedict a fost și rămâne unul dintre acești mărturisitori fideli ai credinței creștine printr-o deosebită trăire a evangheliei lui Cristos. Viața și credința părintelui Martin ne demonstrează că o societate sau o „ideologie” în care valorile spirituale și chiar existența lui Dumnezeu sunt eliminate nu poate supraviețui. Societatea în care trăim are nevoie de asemenea eroi și de modele de trăire creștină.
Personalitatea, spiritul și actualitatea medicului preot Martin Benedict să ne ajute să descoperim în el trăsăturile vii ale chipului lui Cristos cel înviat.

După sfânta Liturghie, în sala tineretului, a avut loc prima sesiune a procesului diecezan conform normelor canonice în vigoare.

Pr. Silvestru Bejan, O.F.M. Conv.

Sursă: www.ercis.ro


Scurtă biografie a părintelui Martin Benedict

Doctorul și preotul Martin Benedict s-a născut la Galbeni, la 31 iulie 1931.
Școala elementară a urmat-o în localitatea natală, între anii 1938-1944, după care s-a înscris, pentru a deveni preot, la Seminarul franciscan din Hălăucești, unde a urmat cursurile gimnaziului între anii 1945-1948.
În anul 1948, autoritățile comuniste au închis toate seminariile catolice și a fost nevoit să se întoarcă acasă. În același an s-a înscris la Liceul de Băieți din Bacău pe care l-a absolvit în anul 1951, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din lași pentru a deveni medic. A absolvit în anul 1957 și, printr-un ordin al Ministerului Sănătății, a fost repartizat la Circumscripția Sanitară Răducăneni, unde a activat ca medic între 15 octombrie și 1 decembrie 1957.
Apoi a fost transferat la Circumscripția Sanitară Tătăreni, unde a activat ca medic de Circumscripție până la 7 noiembrie 1961, după care, în urma unui concurs, a fost transferat la Spitalul din Bacău. Aici a rămas doar pentru un an de zile, mai exact până la 1 noiembrie 1962. De la această dată a lucrat cu multă dăruire la Spitalul din Onești până în ultima clipă a vieții sale.
În luna august a anului 1972 Domnul l-a pus la mare încercare. Este nevoit să suporte în doar câteva zile trei intervenții chirurgicale, cauzate de o ocluzie intestinală. După aceste operații rămâne cu numai câțiva centimetri din intestinul subțire. Viața doctorului Benedict se schimbă: este nevoit să țină un regim alimentar aproape ieșit din comun. Medicii i-au dat doar puține zile de viață, dar el, prin voința, știința și credința sa, reușește să mai trăiască încă 14 ani. Sora lui, Varvara, îi va veni în ajutor și-i va fi mereu aproape.
A intrat în secret în Ordinul Franciscan călăuzit de Pr. Gheorghe Patrașcu. Face noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar cea solemnă în anul 1979.
La 14 septembrie 1980, în mare taină, este hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de către episcopul Alexandru Todea.
A continuat să fie medic la Onești și nu a putut sluji ca preot în public.
În anul 1983, alături de PS. Petru Gherghel, face parte din grupul de pelerini prezenți la beatificarea Fericitului Ieremia, celebrată în Piața „Sf. Petru” din Roma. Deși era preot, nu a putut concelebra alături de ceilalți preoți prezenți. Îmbrăcat în costumul tradițional moldovenesc, a avut marea onoare de a proclama în limba română o invocație din rugăciunea credincioșilor. În urma acestei vizite la Roma, prin „ajutorul anumitor persoane”, Securitatea de atunci descoperă marele secret al doctorului Benedict: preoția. După întoarcerea în țară, încep persecuțiile. Era greu de perceput și acceptat conceptul de „medic preot”… Sănătatea lui șubredă și repetatele persecuții care-l deteriorează și mai mult fizic și psihic duc la moartea doctorului Benedict.
Domnul l-a chemat la cele veșnice la 12 iulie 1986. În testamentul său a cerut să fie înmormântat în satul natal, Galbeni.
Ca medic, s-a comportat cu toată lumea la fel, indiferent de clasa socială și politică, pentru el toți oamenii erau la fel.
Viața lui a fost plină de rugăciune, dăruire, slujire a celor săraci și nevoiași, a luptat pentru apărarea vieții și în mod special contra avortului. Deși lumea nu știa că este preot, prin felul lui de a fi, prin exemplul și comportamentul său lumea îl numea „părintele nostru, părintele săracilor”.
Viața părintelui Martin a fost plină de spini, asemenea unui trandafir. După un an de la moartea lui, parfumul acestui “trandafir” a început să se simtă prin mirosul și gustul apei din “fântâna minunată” de lângă casa părintească.
A început un adevărat pelerinaj la fântâna și mormântul părintelui Martin. Mii de oameni, din toate colțurile țării, veneau să ia apă din fântână și pământ de pe mormântul lui. Galbeni a devenit într-un timp foarte scurt loc de pelerinaj, fapt care a început să îngrijoreze autoritățile comuniste. Se auzeau vorbe precum că apa are puterea de a face minuni și chiar s-au săvârșit vindecări miraculoase. Lumea a început să se roage și să ceară ajutor și ocrotire doctorului Benedict.
Pentru majoritatea oamenilor el este deja un sfânt.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.