Deschiderea Anului Ieremian la Sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti şi aniversarea morţii Fericitului Ieremia

Deschiderea Anului Ieremian la Sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti şi aniversarul morţii Fericitului Ieremia

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ziua binecuvântată a celebrării naşterii la cer a Fericitului Ieremia şi deschiderea anului Ieremian, în care se celebrează 30 de ani de la beatificare şi 5 ani de la reîntoarcerea în patrie a osemintelor sale pământeşti, a început cu celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, patria de origine a acestui sfânt confrate şi concetăţean al nostru.

La începutul Sfintei Liturghii, pr. Leon Budău, Custodele fraţilor capucini români, l-a rugat pe Păstorul Diecezei să binecuvânteze uleiul ce va arde  de-a lungul întregului An Ieremian în candela aşezată la picioarele raclei în care sunt moaştele acestui sfânt confrate şi compatriot al nostru, ulei oferit în acest an de către credincioşii Parohiei Romano-Catolice din Oituz, păstoriţi de către pr. Eugen Lucaci.

După proclamarea lecturilor biblice şi a Evangheliei, PS Petru a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, încadrând  această celebrare în contextul mai larg al Anului Credinţei şi al Familiei, punctând mai ales pe faptul că fără o familie sănătoasă din punct de vedere moral, fără să fi avut o familie credincioasă alături, nici Fericitul Ieremia în acel timp, dar nici copiii de azi nu vor găsi sprijin şi nici nu vor fi statornici pe cale spre Dumnezeu, în căutarea lui Dumnezeu, iar Fericitul Ieremia ne este un exemplu în acest sens.

Preasfinţia Sa a punctat apoi pe anumite aspecte concrete din viaţa de credinţă a confratelui şi compatriotului nostru, cum ar fi:

– rolul şi imaginea familiei, aspect care l-a însoţit pe Ieremia de-a lungul întregii sale vieţi;

– alegerea sa de viaţă, făcută pentru a-şi mântui sufletul;

– trăirea cu credinţă şi dăruire a vieţii călugăreşti;

– Ieremia, ca pelerin al iubirii, s-a întors acasă  ca să ne fie de îndemn şi sprijin în viaţa noastră concretă de credinţă, să fie un îndemn şi îndrumare pentru familiile creştine.

PS Petru a pus accentul spre finalul cuvântului său de învăţătură, pe programul spiritual lăsat nouă de către Sf. Părinte Benedict al XVI-lea în mesajul său de Postul Mare, mesaj sintetizat în două cuvinte: credinţă şi iubire, credinţa este iubire, un mesaj  întruchipat  concret de  Fericitul Ieremia, un mesaj ce poate fi  un sprijin puternic pentru toţi cei prezenţi la Sf. Liturghie, dar şi pentru toţi ceilalţi cinstitori ai patronului spiritual al Moldovei.

La sfârşitul Sfintei Jertfe, ce a fost însufleţită de cântările corurilor reunite ale credincioşilor, al elevilor Liceului şi cel al studenţilor teologi, dirijate de către d-ra prof. Monica Grosu, Preasfinţia Sa a împărţit celor prezenţi binecuvântarea solemnă, prin cuvintele de binecuvântare pe care Fericitul Ieremia le adresa celor ce aveau nevoie de ea:

Puterea lui Dumnezeu Tatăl,

Înţelepciunea lui Dumnezeu Fiul

Şi Tăria Duhului Sfânt

Să vă scape de orice rău.

După Sf. Liturghie a urmat o agapă fraternă oferită celor prezenţi de fraţii capucini, iar la ora 13.30, elevii Liceului Teologic Fericitul Ieremia  au oferit celor prezenţi un spectacol de cântece, poezii şi o scenetă teatrală, spectacol regizat de către aceeaşi neobosită animatoare, prof. Monica Grosu, spectacol prin care tinerii actori au voit să ne propună celor prezenţi anumite aspecte din viaţa Fericitului Ieremia, şi pe care elevii liceului şi-au propus să-l prezinte şi în alte locuri pe parcursul acestui An Ieremian.

Ziua festivă s-a încheiat cu o Sfântă Liturghie de mulţumire prezidată de către Pr. Consilier Custodial şi Guardian al mănăstirii Sf. Îngeri Păzitori din Tg. Lăpuş, fr. Flavian Faraoanu, prin care s-a adus jertfă de mulţumire şi de laudă atât pentru ziua de azi cât şi pentru toate binefacerile primite de-a lungul timpului de către fraţi, prin prezenţa lor în Romania, dar şi de poporul român, pentru binefacerile primite prin mijlocirea ilustrului său fiu.

Oneşti, 5 martie 2013

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.