Crucii tale ne închinăm, Stăpâne! (15 aprilie 2014)

Crucii tale ne închinăm, Stăpâne!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada Postului Mare, în fiecare sâmbătă seara, în parohia ”Isus Bunul Păstor” din Roman, fraţii capucini din Conventul ”Sfântul Padre Pio” au organizat o oră de adoraţie a crucii. 

În timpul Postului Mare, Sfânta Biserică exercită diferite forme de rugăciune, prin care creştinul poate trăi şi aprofunda misterul morţii si învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos. Acest timp ne invită să intrăm în adâncul sufletului nostru şi să-l descoperim pe Dumnezeu, un Dumnezeu care ne aşteaptă cu braţele deschise. Una dintre aceste forme de rugăciune comunitară este Adoraţia Sfintei Cruci. Crucea este manifestarea cea mai înaltă a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. El l-a trimis pe Fiul său în lume pentru ca să ia asupra sa toate păcatele noastre, ca să ne răscumpere, să ne purifice prin jertfa sa pe cruce.

A ne ruga în faţa crucii înseamnă a o alege, a ne ruga în faţa crucii înseamnă a trece dincolo de simplul şi staticul idol pe care aceasta îl poate reprezenta, şi a ne asuma dimensiunea sa dinamică: contemplând crucea suntem chemaţi irevocabil să acţionăm, să ne oferim pe noi înşine pentru alţii, asemenea lui Isus care s-a oferit pe sine pentru noi. Acest lucru şi l-a dorit acest moment de intimitate la picioarele crucii, prin cântări, reflecţii, rugăciuni, prin ascultarea Cuvântului Domnului şi prin semnele care au fost propuse, să rămânem uimiţi de acest Dumnezeu care este iubire, acest Dumnezeu care stă la uşa inimii noastre şi bate, însă pentru a intra are nevoie de aportul nostru, de disponibilitatea noastră.

Această oră de adoraţie a crucii a fost un moment de rugăciune în care credinciosul, parcurgând drumul crucii, să descopere că viaţa pe care a primit-o în dar este un drum al crucii, care duce la Dumnezeu. Iar întotdeauna lângă el va fi Cristos, care îi va întinde mâna pentru a se putea ridica după fiecare căzătură.    

În acest timp care ne-a mai rămas până la marea sărbătoare a Învierii să privim la cruce, să căutăm să-l descoperim pe cel care a fost răstignit pe cruce, pe Cristos, care este izvorul Duhului, apa vieţii, suflu de iubire şi mângâiere şi mai ales să-l descoperim pe Cristos care este învierea şi viaţa. 

Fr. Octavian Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.