Crăciun la Greccio

Crăciun la Greccio

„În acel ţinut era un om cu numele Giovanni, cu nume bun şi respectat în părţile lui căci preţuia mai mult frumuseţea sufletului decât pe cea a trupului. Cu aproape două săptămâni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului, fericitul Francisc, l-a chemat la el şi i-a zis: „Dacă vrei să celebrăm la Greccio Naşterea lui Isus, du-te înainte şi pregăteşte ceea ce îţi spun: aş vrea să-l reprezint pe Pruncul născut la Betleem , şi să văd cu ochii mei greutăţile în care s-a afla din cauza lipsei lucrurilor necesare pentru un nou-născut, cum a fost aşezat într-o iesle şi cum dormea pe fân înconjurat de animale. Prietenul fidel şi devotat, după ce l-a ascultat, s-a dus să pregătească la locul stabilit toate cele necesare, conform planului pe care i l-a propus Sfântul.

Zilele se scurgeau odată cu apa micului izvoraş ce străbătea satul lor, din care se adăpau animalele, iar oamenii î-şi potoleau setea trupului şi a sufletului. Astfel, ziua bucuriei, a veseliei, dar mai ales ziua aducerii de mulţumire era de acum aproape. Sunt convocaţi frații din diferite părţi, prieteni şi binefăcători, cu toţii într-un duh, bărbaţi, femei tineri şi copii în sărbătoare, sosesc din toată regiunea, aducând fiecare după posibilităţile sale, lumânări şi torţe pentru a lumina acea noapte, în care s-a aprins în cer cu strălucire Steaua care a luminat toate zilele şi timpurile. La sfârşit soseşte Francisc: vede că totul este pregătit conform dorinţei lui, şi inima i se umple de bucurie. Se aranjează ieslea, se pune fân în ea şi sunt aduse: văcuţa, mieluşelul şi celelalte animale. În acea scenă emoţionantă strălucea simplitatea evanghelică, era lăudată sărăcia şi recomandată umilinţa. Greccio a devenit ca un nou Betleem

Francisc vroia ca în ziua aceasta cei săraci, cerşetorii copiii să fie săturaţi de cei bogaţi, iar animalele să primească o porţie de hrană şi de fân mai mare ca de obicei. „Dacă voi putea vorbi cu împăratul – spunea – îl voi ruga să emită un edict general, ca toţi aceia care pot, să împrăştie pe drumuri grâu şi tot felul de cereale, astfel încât, într-o zi atât de solemnă, păsările şi în mod special surioarele ciocârlii să aibă hrană din belşug”.

Nu se putea gândi fără să plângă la sărăcia în care se afla în acele zile Fecioara Maria.

Francisc avea faţă de Naşterea Domnului o devoţiune mai mare decât faţă de orice altă sărbătoare din timpul anului. Într-adevăr, cu toate că Domnul a înfăptuit mântuirea noastră în alte solemnităţi, Sfântul Francisc spunea că Isus a început să ne mântuiască încă din ziua naşterii sale. Şi vroia ca de Crăciun toţi creştinii să tresalte de bucurie în Dumnezeu, iar datorită iubirii lui, care ni s-a dăruit cu totul nouă, să fie generoşi nu doar cu cei nevoiaşi, ci şi cu animalele şi cu păsările.

Francisc s-a îmbrăcat cu veşmintele de diacon, căci era diacon, şi cântă cu voce sonoră sfânta Evanghelie: acea voce puternică şi dulce, limpede şi sonoră îi răpeşte pe toţi în dorinţa cerului. Apoi vorbeşte poporului şi îl reevocă prin cuvinte pline de duioşie pe Regele sărac nou-născut şi micul oraş Betleem. Deseori, atunci când vroia să-l numească pe Isus Cristos, înflăcărat de iubire cerească îl numea „Pruncul din Betleem”, iar acel nume „Betleem” îl pronunţa umplându-şi gura cu glas şi încă şi mai mult cu afecţiune duioasă, producând un sunet asemănător cu cel al behăitului unei oi. Şi ori de câte ori spunea „Pruncul din Betleem” sau „Isus”, îşi trecea limba peste buze, ca şi cum ar gusta şi ar reţine toată dulceaţa acelor cuvinte.

Acea noapte era luminată ca în plină zi, dragă oamenilor ca şi animalelor! Lumea venea şi se înveselea simţind în toată fiinţa lor o veselie pe care nu au mai experimentat-o până atunci, în faţa acestui mister, misterul unui Dumnezeu care se face om. Pădurea răsună de glasurile lor, iar stâncile impunătoare răspândeau ecoul cântecele de sărbătoare.

Fr. Lucian Iosif Dumea O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.