Prezentare

Necesitatea de a construi un convent capucin la Oneşti s-a cristalizat odată cu începerea construcţiei Sanctuarului dedicat Fericitului Ieremia Valahul, de către regretatul părinte Eduard Sechel şi odată cu venirea în România a primilor capucini, în anul 1992: fr. Mario Querini, fr. Ubaldo Oliviero şi fr. Vittorio Clemente.

Aceştia, la îndemnul aceluiaşi părinte Eduard Sechel, au închiriat un etaj al unui bloc de nefamilişti şi au deschis Seminarul ce trebuia să-i pregătească, din punct de vedere uman şi intelectual, pe aspiranţii la viaţa consacrată, în cadrul Ordinului Fraţilor Minori Capucini.

Piatra de temelie a fost sfinţită de PS Petru Gherghel în 1995, iar inaugurarea oficială a noii construcţii a avut loc în anul 2000. Cripta Sanctuarului, unde sunt depuse moaştele Fericitului Ieremia, este funcţională din 2008, acum fiind în stare de finalizare lucrările interioare la Biserica mare.

Activitatea fraternităţii din Oneşti este foarte diversificată, cuprinzând Curia Custodiei, Seminarul Liceal Capucin, Postulandatul, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”, slujirea pastorală în Sanctuarul „Fericitul Ieremia”, asistenţa Ordinului Franciscan Secular şi a Tineretului Franciscan, Centrul de zi „Te ascult”,
activitatea ecumenică de la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină şi activitate ecumenică „Domus Mariae” din localitate, servicii de asistenţă socială şi caritativă, precum şi ajutorul pastoral acordat parohiilor din împrejurimi.

 

Fraternitate:
Fr. Flavian Gondoș – guardian
Fr. Eugen Giurgică – vicar
Fr. Irinel Lenghen – econom
Fr. Petre-Marian Ianoș – asistent OFS
Fr. Ubaldo Oliviero – confesor
Fr. Daniel-Cosmin Constantin – director liceu
Fr. Albert Goșman – director spiritual și profesor
Fr. Irimia Bejan – responsabil cu Seminarul
Fr. Maricel Maxim – formator aspiranți
Fr. Emanuel Noghi
Fr. Anton Gal – sacristan sanctuar
Fr. Alexandru Călărașu