Comemorarea morții fratelui Ieremia.

Fericitul Ieremia, model de milostivire

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Sub acest titlu s-a celebrat în acest an la sanctuarul din Oneşti comemorarea morţii (+ 5 martie 1625) acestui sfânt confrate şi concetăţean al nostru, printr-o sfântă liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei de Iaşi.           

Sărbătoarea naşterii pentru cer a fericitului nostru a fost precedată de o novenă de pregătire, în care părintele predicator, fr. Irimia Bejan – OFMCap, la sfintele liturghii de seară, a făcut în stilul său convingător, o lectură pastorală a temei propuse de sf. Părinte papa Francisc pentru acest an jubiliar, Milostivirea, temă pe care a exemplificat-o şi prin exemplul concret al fericitului Ieremia.    

De asemenea, în zilele de 3 şi 4 martie, fraţii capucini de pe întreg cuprinsul ţării s-au reunit la Oneşti pentru reculegerea din Postul Mare, unde au meditat asupra Milostivirii în viaţa şi scrierile sf. Francisc (fr. Albert Goşman), cât şi asupra unui ingredient strict necesar pentru o milostivire autentică, Milostivirea faţă de sine însuşi (fr.  Petre-Marian Ianoş).      

Acest timp de pregătire pentru sărbătoare a fost încheiat joi, 4 martie, printr-o sfântă liturghie, la care Custodele fraţilor capucini, fr. Lucian Iosif Dumea, a acceptat – în numele Bisericii – cererea a patru tineri de a se consacra Domnului după exemplul sf. Francisc şi al fer. Ieremia, începând prima parte a timpului de formare, postulandatul.

Sf. Liturghie solemnă din 5 martie, de la ora 10.30, a început printr-o procesiune de la mănăstire la Cripta unde se află racla cu moaştele Fericitului Ieremia. La începutul Sfintei Jertfe a fost oferit uleiul ce va alimenta timp de un an lampa veşnică de la moaştele fer. Ieremia, ofertă venită din partea Parohiei Schimbarea la faţă a lui Isus din Târgu Ocna (BC), reprezentată de Pr. Paroh Anton Encuţi şi de un grup de credincioşi. Alături de PS Aurel au mai concelebrat peste 30 de preoţi, iar alţi 3 preoţi capucini au stat la dispoziţia pelerinilor pentru sacramentul sf. Spovezi.  

În cuvântul său de învăţătură, PS Aurel a subliniat importanţa acestui an jubiliar al milostivirii, insistând asupra trăirii faptelor de milostenie trupească şi sufletească, după exemplul acestui sfânt concetăţean al nostru, care timp de 40 de ani s-a dăruit slujirii aproapelui. Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe pelerini să-i imite exemplul, transformându-se şi ei în samariteni pentru aproapele lor aflat în nevoie. 

La Sfânta Liturghie comemorativă au participat pelerini din parohiile decanatului de Trotuş, dar şi alţii, veniţi din zona Bacăului şi a Romanului.         

Sfânta Jertfă a fost însufleţită de corul sanctuarului, condus de tânărul dirijor Iustin Călin, la orgă aflându-se fr. Iulian Ghiurca, OFMCap.         

Ziua comemorativă s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulţumire, prezidată de fr. Lucian Iosif Dumea, prin care fraţii i-au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra poporului nostru prin mijlocirea Fericitului Ieremia.         

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap.  

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.