Comemorarea morţii fratelui Ieremia şi deschiderea Anului Jubilial al fraţilor capucini

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Comemorarea naşterii pentru cer a Fericitului Ieremia, fiu şi protector al acestor binecuvântate plaiuri moldave, a fost precedată de o novenă şi un triduum solemn de pregătire spirituală la acest mare eveniment spiritual, în care fraţii capucini şi cinstitorii Fericitului Ieremia au meditat asupra recunoştinţei datorate Tatălui Ceresc de toţi cei răscumpăraţi pentru toate binefacerile primite prin jertfa mântuitoare a lui Cristos.

Fr. Leon Budău, predicatorul Triduum-ului, a scos în evidenţă importanţa recunoştinţei, a mulţumirii în rugăciunea noastră cea de toate zilele,  dar mai ales acum, în timpul Postului Paştelui, timp de pregătire la marea sărbătoare a Învierii Domnului.      

În seara  zile de 4 martie, fraţii capucini şi cinstitorii Fericitului Ieremia au celebrat în mod solemn amintirea ultimelor clipe din viaţa pământească a Fericitului Ieremia, rememorând ultimele zile din viaţa pământească a acestuia, dar şi etapele lungului proces canonic pentru beatificarea sa, început în lunile imediat următoare morţii sale şi încheiat cu beatificarea sa, în ziua de 30 oct. 1983, de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea.     

Liturghia solemnă a sărbătorii a început prin oferirea luminii votive din partea Fraţilor Capucini, lumină oferită de fr. Ubaldo Oliviero şi binecuvântată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi şi celebrantul principal al acestei Sfinte Liturghii, ambii cu merite deosebite pentru prezenţa capucinilor pe aceste meleaguri.

În cuvântul său de învăţătură, PS Petru Gherghel a contextualizat momentul aniversar în cadrul timpului de pregătire la sărbătoarea Învierii, scoţând în evidenţă faptul că Fericitul Ieremia şi-a slujit aproapele toată viaţa sa, menţionând că această descoperire a chipului lui Cristos în cei săraci şi marginalizaţi este una dintre condiţiile esenţiale ale Postului creştin, alături de rugăciune şi de abstinenţa de la tot ceea ce ne este piedică pe calea mântuirii (păcate, obiceiuri rele, delăsări, etc.). Rugăciunea, postul şi pomana, preciza Preasfinţitul, sunt treptele neapărat necesare pentru o bună pregătire la marea sărbătoare a mântuirii noastre.         

Amintind de aniversarea a 25 de ani de prezenţă a capucinilor pe aceste meleaguri, PS Petru a scos în evidenţă  că aceasta a fost posibilă  datorită mijlocirii  compatriotului nostru şi a reamintit cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea din ziua de 30 oct 1983, când l-a definit ca fiind o punte între Orient şi Occident, ca fiind o invitaţie la unitate şi i-a invitat pe credincioşi să se roage şi mai profund pentru ca să fie declarat ca sfânt al Bisericii cât mai curând.       

La sfârşitul Sfintei Jerfe, fr. Custode Lucian Dumea a ţinut să-i mulţumească PS Petru Gherghel pentru că a binevoit să prezideze această Sfântă Jertfă, mulţumind în acelaşi timp preoţilor prezenţi, corului Pax et Bonum al Sanctuarului, condus de tânărul dirijor Iustin Călin, ca şi cinstitorilor Fericitului Ieremia veniţi în număr mare la această sărbătoare a Fraţilor Capucini, invitându-i apoi pe cei prezenţi la vizionarea unei expoziţii de fotografii ce prezintă succint cei 25 ani de prezenţă a capucinilor la Oneşti, expoziţie deschisă într-o sală anexă a Sanctuarului.

Ziua comemorativă s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de fraţii capucini tuturor celor prezenţi şi cu o sf. Liturghie de mulţumire celebrată la ora 18,30 de către fr. Augustin Dogaru, consilier custodial.          

 

Reamintim celor interesaţi programul Anului Jubiliar:

– 8 mai – Hramul Custodiei, Sanctuarului şi Liceului „Fericitul Ieremia Valahul”

– 9 mai – Deschiderea Procesului de Canonizare a Fericitului Ieremia (Cluj-Napoca, la Sediul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Calea Moţilor 26)

– 24 septembrie – Aniversarea a 25 ani de prezenţă pe meleagurile României.

– 30 octombrie – Aniversarea beatificării.   

 Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.