Ciugheş: Vizita relicvei însemnate a fericitului Ieremia

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioşii din Parohia “Sfânta Maria a Zăpezii” din Ciugheş păstorită de părintele Anton Egner şi părintele vicar Nistor Cristian, au trăit un eveniment binecuvântat duminică, 16 decembrie 2018, prin prezenţa osemintelor fericitului Ieremia în comunitatea lor. Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la beatificare şi 10 ani de la aducerea osemintelor sale în ţară.

Caseta cu relicva preţioasă a fost depusă în sfântul locaş din Ciugheş. Preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii adunaţi în număr mare s-au îndreptat spre biserică, unde au luat parte la celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de fratele capucin Ieremia – venit de la sanctuarul diecezan “Fericitul Ieremia” din Oneşti şi preotul vicar Cristian Nistor.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de fratele Ieremia. În cadrul predicii, credincioşii au fost ajutaţi să înţeleagă mai bine cine este fericitul Ieremia Valahul, lăsându-se călăuziţi de trăsăturile sale exemplare: o viaţă de rugăciune profundă, o devoţiune deosebită faţă de Preacurata Fecioară Maria, precum şi dăruirea de sine până la eroism în slujirea aproapelui.

Fratele Ieremia a scos în evidenţă faptul că pe timpul vieţii sale pământeşti, dar şi din patria cerească fericitul Ieremia Valahul s-a dovedit a fi aproapele tuturor acelora care au apelat la ajutorul şi mijlocirea sa: bolnavi, persoane aflate departe de ţară şi de familie, persoane aflate în dificultate spirituală sau materială, copii despărţiţi de părinţi şi marcaţi de dorul acestora şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să înveţe de la acest model cum să îşi afle menirea în viaţă, dar mai ales să ajute aproapele de lângă el cu umilinţă şi încredere.

O părticică din relicvele preţioase ale lui Ieremia Valahul au fost dăruite credincioşilor din Parohia Ciugheş de către un călugăr capucin venit de la sanctuarul diecezan “Fericitul Ieremia” din Oneşti şi va fi păstrat la loc de sfinţenie.

Atât fraţii capucini cât şi preoţii din parohie au stat pe parcursul întregii zile la dispoziţia credincioşilor pentru sacramentul Spovezii, pentru ca participarea lor la sfintele celebrări să fie rodnică aproapelui.

Parohia romano-catolică Ciugheş este cea mai vestică parohie a Diecezei Iaşi. Învecinaţi cu noi, catolicii ciugheşeni, spre apus şi spre miazăzi se află catolicii din Arhiepiscopia Alba-Iulia. Peste munţi, lipit de satul nostru drag este Ardealul. Denumirea de “valahi” o purta din vremuri străvechi populaţia romanizată de la sud şi nord de Dunăre, precum şi cei dintre Carpaţii de Răsărit şi Prut. Vecinii transilvăneni de peste munţi i-au denumit “olahi”.

Copil fiind, îmi amintesc cum bătrânii care mai vorbeau o limba maghiară arhaică spuneau despre un consătean de confesiune ortodoxă – “ez oláh ember” (acesta e un valah – adică ortodox).

Fericitul Ieremia Valahul, petrecându-şi viaţa în occidentul Europei, în Italia, îngrijind bolnavii, venit de pe meleaguri moldave, pe bună dreptate a primit frumosul şi sfântul renume de Valah. O părticică din însemnatele lui oseminte va fi veşnic în sfântul locaş din Ciugheş unde credincioşii aflaţi în suferinţă vor cere ajutorul fericitului Ieremia Valahul.

Unde cerul îşi pleacă fruntea lângă un brad bătrân,
Stând la foc aprins sub blânda lună,
Sub luciri de stele vei găsi acel român (valah)
Versul Mioriţei să ţi-l spună.
Prin povestea vorbei, peste timp te va purta,
Pe tărâm de vis, prin obştea mea.
Şi oricine ai fi, de oriunde-ai veni,
Plaiul nostru tu-l vei îndrăgi.
Ascultă doina ciocârliei cântată de cu zori,
Şi vino pe la noi de sărbători.
Acolo este ţara mea,
Şi neamul meu cel românesc!
Acolo eu să mor aş vrea,
Acolo vreau eu să trăiesc!

Bine ai venit la noi între munţi, Fericite Ieremia!

Vă salut, dragi ciugheşeni, oriunde v-aţi afla!

Nicu Baltă

Album foto: 16 decembrie: Ciugheş: Vizita relicvei însemnate a fericitului Ieremia

Articol preluat de pe situl: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.