Ce ar trebui să fie preotul

Ce ar trebui să fie preotul?

 

În cadrul predicii de la liturghia de sâmbătă, 11 ianuarie 2014, celebrată în capela de la „Sfânta Marta”,  papa Francisc a continuat reflecția sa asupra primei Scrisori a sfântului Ioan, în care apostolul spune: „V-am scris acestea, vouă, care credeți în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să știți că aveți viața veșnică.”

Papa Francisc a început notând că Ioan explică versetul în cadrul liturgiei din ziua anterioară: „Iar aceasta este victoria cu care a învins lumea: credința noastră” (5,4). „Credința noastră este victoria împotriva spiritului lumii”, a spus el. „Credința noastră este victoria care ne face capabili să mergem înainte, în numele Fiului lui Dumnezeu, în numele lui Isus Cristos”.

Apoi, Sfântul Părinte a lansat această întrebare: „Cum este relația noastră cu Isus? Aceasta este o întrebare fundamentală”, a spus el, de vreme ce „relația noastră cu Isus întărește victoria noastră”. Preoților care erau prezenți la sfânta Liturghie le-a menționat că această întrebare este foarte importantă „pentru noi preoții: cum este relația noastră cu Isus?”

„Puterea unui preot se întemeiază pe această relație”, a adăugat pontiful, comentând cu privire la evanghelia zilei: „Când a crescut popularitatea lui Isus, el a mers la Tatăl”, după cum amintește sfântul Luca: „El se retrăgea în locuri pustii și se ruga” (5,16). Papa Francisc a notat: „Cu cât se vorbea mai mult despre Isus, și mulțimi tot mai mari se apropiau de el ca să-l asculte și să fie vindecate, după aceea el a mers la Tatăl. Astfel”, a spus el, „atitudinea lui Isus este o stâncă de comparație pentru noi preoții: noi mergem sau nu mergem la Isus?”

Din aceasta preoții și-ar putea pune o serie de întrebări, a spus papa. „Ce loc ocupă Isus în viața mea de preot? Este această relație una vie, de la discipol la Maestru, de la frate la frate, de la sărac la Dumnezeu? Sau este una artificială, asemenea unei relații care nu vine din inimă?”.

„Suntem uniți în Duhul Sfânt și, când un preot se îndepărtează de Isus Cristos, în loc să fie uns devine unsuros. Cât de mulți preoți unsuroși fac rău Bisericii! Cei care își așază importanța și tăria în lucrurile artificiale, în vanități, cei care au o atitudine și un fel de a vorbi greșite. De câte ori”, a adăugat el, „nu auzim cu groază: dar acesta este un preot?; seamănă, mai degrabă cu un „fluture”, pentru că „zboară mereu după vanități” și „nu are o relație cu Isus Cristos: și-a pierdut ungerea, a devenit unsuros”.

În ciuda tuturor limitelor noastre, a continuat Papa, „suntem preoți buni dacă mergem la Isus Cristos, dacă îl căutăm pe Domnul în rugăciune; rugăciunea de mijlocire, rugăciunea de adorație”. Dacă, în schimb, „ne îndepărtăm de Isus Cristos, aceasta trebuie compensată cu alte lucruri lumești”. Însă preotul, a întărit Papa, „îl adoră pe Isus Cristos, preotul vorbește cu Isus Cristos, preotul îl caută e Isus Cristos și permite să fie căutat de Isus Cristos. Acesta este centrul vieții noastre. Dacă ne lipsește, pierdem totul! Și atunci ce vom oferi oamenilor?”.

Apoi Papa a repetat rugăciunea zilei din liturgie și a spus: „Am cerut ca misterul pe care îl celebrăm, Cuvântul făcut trup în Isus Cristos, să crească în fiecare zi. Am cerut acest har: ca relația noastră cu Isus Cristos… să crească în noi”.

„Este frumos să găsești preoți care și-au oferit viețile ca preoți”. Preoți despre care oamenii vorbesc astfel: „Da, are un caracter, are asta și asta, dar este preot. Iar oamenii miros astfel de lucruri”. În schimb, „când oamenii văd preoți idolatri – ca să nu ne lungim – care, în loc să îl aibă pe Isus, au idolii lor, unii fiind devotați zeului Narcis, oamenii spun: săracele lucruri! Relația cu Isus Cristos este cea care ne salvează de cele lumești și de idolatria care ne face să fim unsuroși, de vreme ce această relație ne ajută să rămânem unși”.

Adresându-se direct celor prezenți, Papa Francisc și-a încheiat astfel predica: „Pentru voi, care ați binevoit să veniți și să concelebrați împreună cu mine, speranța mea este aceasta: pierdeți totul în viață, dar nu pierdeți această relație cu Isus Cristos. Aceasta este victoria voastră. Tot înainte!” 

Traducere de fr. Daniel Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

Sursă: www.news.va 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.