Ce ar trebui să fie preotul

Ce ar trebui să fie preotul?

 

În cadrul predicii de la liturghia de sâmbătă, 11 ianuarie 2014, celebrată în capela de la “Sfânta Marta”,  papa Francisc a continuat reflecţia sa asupra primei Scrisori a sfântului Ioan, în care apostolul spune: “V-am scris acestea, vouă, care credeţi în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să ştiţi că aveţi viaţa veşnică.”

Papa Francisc a început notând că Ioan explică versetul în cadrul liturgiei din ziua anterioară: “Iar aceasta este victoria cu care a învins lumea: credinţa noastră” (5,4). “Credinţa noastră este victoria împotriva spiritului lumii”, a spus el. “Credinţa noastră este victoria care ne face capabili să mergem înainte, în numele Fiului lui Dumnezeu, în numele lui Isus Cristos”.

Apoi, Sfântul Părinte a lansat această întrebare: “Cum este relaţia noastră cu Isus? Aceasta este o întrebare fundamentală”, a spus el, de vreme ce “relaţia noastră cu Isus întăreşte victoria noastră”. Preoţilor care erau prezenţi la sfânta Liturghie le-a menţionat că această întrebare este foarte importantă “pentru noi preoţii: cum este relaţia noastră cu Isus?”

“Puterea unui preot se întemeiază pe această relaţie”, a adăugat pontiful, comentând cu privire la evanghelia zilei: “Când a crescut popularitatea lui Isus, el a mers la Tatăl”, după cum aminteşte sfântul Luca: “El se retrăgea în locuri pustii şi se ruga” (5,16). Papa Francisc a notat: “Cu cât se vorbea mai mult despre Isus, şi mulţimi tot mai mari se apropiau de el ca să-l asculte şi să fie vindecate, după aceea el a mers la Tatăl. Astfel”, a spus el, “atitudinea lui Isus este o stâncă de comparaţie pentru noi preoţii: noi mergem sau nu mergem la Isus?”

Din aceasta preoţii şi-ar putea pune o serie de întrebări, a spus papa. “Ce loc ocupă Isus în viaţa mea de preot? Este această relaţie una vie, de la discipol la Maestru, de la frate la frate, de la sărac la Dumnezeu? Sau este una artificială, asemenea unei relaţii care nu vine din inimă?”.

“Suntem uniţi în Duhul Sfânt şi, când un preot se îndepărtează de Isus Cristos, în loc să fie uns devine unsuros. Cât de mulţi preoţi unsuroşi fac rău Bisericii! Cei care îşi aşază importanţa şi tăria în lucrurile artificiale, în vanităţi, cei care au o atitudine şi un fel de a vorbi greşite. De câte ori”, a adăugat el, “nu auzim cu groază: dar acesta este un preot?; seamănă, mai degrabă cu un “fluture”, pentru că “zboară mereu după vanităţi” şi “nu are o relaţie cu Isus Cristos: şi-a pierdut ungerea, a devenit unsuros”.

În ciuda tuturor limitelor noastre, a continuat Papa, “suntem preoţi buni dacă mergem la Isus Cristos, dacă îl căutăm pe Domnul în rugăciune; rugăciunea de mijlocire, rugăciunea de adoraţie”. Dacă, în schimb, “ne îndepărtăm de Isus Cristos, aceasta trebuie compensată cu alte lucruri lumeşti”. Însă preotul, a întărit Papa, “îl adoră pe Isus Cristos, preotul vorbeşte cu Isus Cristos, preotul îl caută e Isus Cristos şi permite să fie căutat de Isus Cristos. Acesta este centrul vieţii noastre. Dacă ne lipseşte, pierdem totul! Şi atunci ce vom oferi oamenilor?”.

Apoi Papa a repetat rugăciunea zilei din liturgie şi a spus: “Am cerut ca misterul pe care îl celebrăm, Cuvântul făcut trup în Isus Cristos, să crească în fiecare zi. Am cerut acest har: ca relaţia noastră cu Isus Cristos… să crească în noi”.

“Este frumos să găseşti preoţi care şi-au oferit vieţile ca preoţi”. Preoţi despre care oamenii vorbesc astfel: “Da, are un caracter, are asta şi asta, dar este preot. Iar oamenii miros astfel de lucruri”. În schimb, “când oamenii văd preoţi idolatri – ca să nu ne lungim – care, în loc să îl aibă pe Isus, au idolii lor, unii fiind devotaţi zeului Narcis, oamenii spun: săracele lucruri! Relaţia cu Isus Cristos este cea care ne salvează de cele lumeşti şi de idolatria care ne face să fim unsuroşi, de vreme ce această relaţie ne ajută să rămânem unşi”.

Adresându-se direct celor prezenţi, Papa Francisc şi-a încheiat astfel predica: “Pentru voi, care aţi binevoit să veniţi şi să concelebraţi împreună cu mine, speranţa mea este aceasta: pierdeţi totul în viaţă, dar nu pierdeţi această relaţie cu Isus Cristos. Aceasta este victoria voastră. Tot înainte!” 

Traducere de fr. Daniel Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

Sursă: www.news.va 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.