Bucurie continua in sanul Ordinului

Pe data de 25 aprilie confraţii noştri din Catalunia şi surorile din Institutul Surorilor Capucine ale Divinului Păstor, au celebrat la Barcelona beatificarea confratelui nostru fr. José Tous y Soler.
De la începutul scrisorii circulare emise de generalul nostru Fr. Mauro Jöhri, putem să citim că acest preot capucin a trăit mult în afara fraternităţii din cauze politice şi sociale, cu toate acestea a rămas mereu un capucin bine hrănit de valorile specifice nouă, de aceea a ajuns la cinstea altarelor pentru că a asimilat foarte spiritul franciscan capucin.
Ca un român care este mai tot timpul emigrant, aşa a fost şi acest sfânt care a trăit în secolul al XIX-lea în mare parte în Spania. S-a născut pe 31 martie 1811 dintr-o familie hrănită prin profunde rădăcini creştine.
În 1820 familia lui este pusă în situaţia de a se muta la Barcelona, pentru un trai mai bun. Aici acest tânăr cunoaşte capucinii şi cere să fie şi el unul dintre ei.
De la început a fost văzut de confraţi ca fiind exemplar în reculegeri, solidă pietate, ascultare promptă, umilinţă, curăţie şi de fidelitate deplină faţă de carisma capucină.
Pe 24 mai 1834 a fost hirotonit preot. După un an începe revolta socială din Spania, printr-un puternic spirit anticlerical. Au fost devastate biserici, preoţi ucişi şi mulţi exilaţi şi închişi. Şi pentru fr. José a început un drum de exil. Până în 1843 a stat în Franţa apoi se întoarce în Spania activând într-o parohie.
Ocupându-se de multe suflete care erau lipsite de păstor a fondat şi un Institut de surori capucine ale Divinului Păstor.
S-a mutat la Domnul pe data de 27 februarie 1871 în timp ce celebra Sfânta Liturghie în capela surorilor.
Papa Benedict al XVI-lea, spunea despre el că a fost un : frate gelor pe linişte, rugăciune şi iubitor de contemplaţie, un model de viaţă capucină care s-a perfecţionat chiar dacă nu a putut sta mereu în convent.
Să învăţăm şi noi de la aceşti sfinţi şi să ne bucurăm că această primăvară a mai adus un rod, o mlădiţă nouă în arborele familiei capucine, iar noi avem martori ai lui Cristos şi astăzi.

Fr. Eugen Murariu O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.