Borzeşti: hramul Conventului şi intrarea în noviciat

„Sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul!”

Sâmbătă, 17 septembrie, în conventul din Borzeşti al fraţilor minori Capucini, au avut loc două evenimente importante atât pentru fraţi, cât şi pentru biserica catolică locală: sărbătoarea aniversării „Stigmatizării Sf. Francisc” şi începutul anului de noviciat pentru 7 tineri dornici să-l urmeze pe Cristos, după exemplul şi regula Seraficului nostru Părinte împreună cu fraţii capucini, unde s-au format şi unde şi-au descoperit vocaţia.

Sfânta Liturghie a hramului a început la ora 11.00, la care au participat fraţii capucini, seminariştii de la Liceul Catolic „Fericitul Ieremia”, noii novici şi rudele acestora.

Prin cuvântul său de învăţătură, Pr. Leon Budău, Custodele fraţilor capucini ce-şi trăiesc consacrarea pe teritoriul României, a scos în evidenţă importanţa dăruirii totale în slujirea lui Cristos, îmbrăcarea hainei franciscane fiind doar un prim pas în „sequela Christi”, o etapă a formării, care dacă nu este urmată de convertirea personală, de dăruire şi de jertfă, rămâne doar un „prim pas”.

Sf. Francisc, spunea pr. Custode, a devenit un „alter Christus”, tocmai pentru că a reuşit să parcurgă toate aceste etape, cu o disponibilitate care l-a dus până la identificarea cu Mântuitorul, devenind astfel o predică vie a faptului că aceasta este posibil, că şansa, posibilitatea, pe care El ne-o acordă pentru a ne  mântui este mereu prezentă printre noi şi la dispoziţia noastră, cu exemple concrete, depinzând doar de noi să spunem „da” chemării divine la sfinţenie. Sf. Francisc, scotea în evidenţă pr. Leon, a cerut lui Dumnezeu să poată  fi părtaş la suferinţele Fiului său, iar răspunsul divin au fost „stigmatele”, văzute nu ca o suferinţă, ci ca o recunoaştere a predilecţiei divine faţă de Seraficul nostru Părinte.

După momentul festiv al cererii din partea postulanţilor ca să-l poată urma pe Cristos după exemplul sf. Francisc şi cel al îmbrăcarii „hainei de probă”, sfânta Jertfă a continuat în aceeaşi atmosferă de sărbătoare, care s-a terminat, în mod firesc, cu o agapă fraternă.

Alăturându-ne şi noi urărilor rudelor şi prienenilor, le urăm noilor novici multă pace, binecuvântare şi stăruinţă pe calea aleasă.

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.