Aniversarea beatificării fratelui Ieremia

32 de ani de la beatificarea fratelui Ieremia

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

După ce duminică, 25 octombrie, Sanctuarul a fost „ţinta” pelerinajului Persoanelor Consacrate din dieceza de Iaşi,  azi au sosit la moaştele Fericitului nostru pelerini din întreaga Moldovă, pentru a retrăi acele momente din îndepărtata zi de 30 oc3tombrie 1983, când, în Piaţa Sf. Petru din Vatican, sfântul Papă Ioan Paul al II-lea l-a proclamat „Fericit” pe acest confrate şi concetăţean al nostru.    

Sfânta Liturghie a acestui ceas aniversar, prezidată de PS Anton Coşa, Episcop de Chişinău, alături de care au concelebrat circa 40 de preoţi, printre care şi Pr. Provincial al capucinilor din Napoli, a început cu o procesiune de la Mănăstire spre Biserica superioară a Sanctuarului, unde aşteptau pelerini veniţi de prin satele din jur, dar şi din localităţi mai îndepărtate ca Galbeni, Cleja, Faraoani. Valea Mare etc. 

La începutul Sfintei Jertfe, PS Anton a ţinut să precizeze că se simte onorat să prezideze această celebrare, aducând celor prezenţi şi salutul păstorilor diecezei, PS Petru şi PS Aurel, aflaţi cu sufletul alături de pelerinii prezenţi la Sanctuar.         

La predică, pr. Irimia Pal, OFMConv, a amintit celor prezenţi despre importanţa Ascultării şi a Slujirii în viaţa fiecărui credincios, dar mai ales a Persoanelor Consacrate, al căror model este Fericitul Ieremia. Reparcurgând succint viaţa fratelui Ieremia, pr. Predicator a identificat în trăirea acestuia faptul că umilul călugăr transformase ascultarea necondiţionată şi slujirea aproapelui într-un  adevărat apostolat, într-o cale de întâlnire cu Dumnezeu, şi a propus celor prezenţi să se transforme şi ei în apostoli ai slujirii. Parafrazând Evanghelia sărbătorii (Lc 10,25-37), i-a îndemnat pe credincioşi ca, plecând de la Oneşti spre casele lor, să se transforme în „aproapele” celor aflaţi în nevoi, pentru ca  apostolatul slujirii şi al milostivirii să fie şi pentru ei cale de întâlnire cu Dumnezeu.        

La finalul Sfintei Liturghii, fr. Lucian Iosif Dumea, Costodele Fraţilor Capucini, a mulţumit tuturor celor prezenţi, ca şi acelora care ni s-au alăturat astăzi prin intermediul transmisiunii prin internet a frumoasei celebrări, scoţând în evidenţă prestaţia corului Sanctuarului, condus cu măiestrie de către tânărul dirijor Iustin Călin, după care i-a dat cuvântul pr. Protopop Constantin Alupei, care i-a reprezentat cu bucurie, în adevărat spirit ecumenic, pe confraţii ortodocşi şi care a oferit Sanctuarului, în semn de comuniune, o frumoasă icoană. 

Sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă oferită de fraţii capucini. Ziua aniversară s-a încheiat la ora 18.30 cu o Sf. Liturghie de mulţumire pentru binecuvântarea revărsată de Dumnezeu peste poporul român prin mijlocirea Fericitului Ieremia.         

Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Înregistrarea video a Sfintei Liturghii (Youtube)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.