A vesti milostivirea lui Dumnezeu

A vesti milostivirea lui Dumnezeu
Scrisoarea Ministrului general cu ocazia Anului jubiliar al Milostivirii

Tuturor fraţilor din Ordin   

Dragi confraţi
Domnul să vă dăruiască pacea sa! 

Mai înainte de toate, vreau să vă dau o veste bună: în ziua de 9 februarie 2016, Papa Francisc va celebra în San Pietro, cu noi şi pentru noi, capucinii, Sfânta Liturghie. Evident, vă aştept în număr mare la Roma cu această ocazie! Însă cred că este cazul ca mai înainte de toate să vă povestesc cum s-au desfăşurat lucrurile şi cum s-a ajuns  la aceasta.          

După cum ştiţi cu toţii, Papa Francisc a proclamat un Jubileu extraordinar al Milostivirii. Această alegere se naşte din conştiinţa că „Biserica are misiunea de a vesti milostivirea lui Dumnezeu, inima vie a Evangheliei, milostivire care trebuie să pătrundă inima şi mintea fiecărei persoane. Este determinant pentru Biserică şi pentru credibilitatea vestirii sale, ca ea să trăiască şi să mărturisească în primă persoană milostivirea. Limbajul şi gesturile sale trebuie să transmită milostivirea, pentru a pătrunde în inimile persoanelor şi să le provoace să regăsească calea de reîntoarcere la Tatăl” (Bula de promulgare, 12). Anul Sfânt  va începe pe 8 decembrie 2015. Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, şi se va încheia în solemnitatea liturgică a lui Isus Cristos, Regele Universului, pe 20 noiembrie 2016.

Un moment deosebit va fi reprezentat de începutul Postului Mare al anului 2016, când Papa va trimite în lume pe Misionarii Milostivirii. Cu această ocazie, Sfântul Părinte ne-a cerut nouă, capucinilor, să aducem în San Pietro moaştele a doi dintre sfinţii noştri, care s-au remarcat în mod deosebit pentru slujirea lor în confesional: Sf. Leopold Mandic şi Sf. Pius din Pietrelcina. Sunt două icoane ale unor vieţi dăruite în mod necondiţionat slujirii şi vestirii divinei milostiviri. Cererea Papei ne onorează în mod deosebit şi a devenit pentru noi încă de pe acum o puternică invitaţie ca să ne dedicăm  cu o reînnoită hotărâre acestui minister, atât în bisericile noastre, cât şi acolo unde suntem chemaţi pentru această slujire.

Tocmai în acest context am îndrăznit să cer Papei Francisc să celebreze o sfântă Liturghie cu noi, capucinii, şi să ne adreseze un îndemn. Iar Papa a spus „da”. Să ne bucurăm, deci! Vă aştept în număr mare în dimineaţa zilei de 9 februarie 2016, ora 7,00, în San Pietro, pentru această celebrare. Trebuie să ne organizăm pentru a ajunge la Roma cu o zi înainte şi să facem tot posibilul pentru a ajunge punctuali la această întâlnire. Toate acestea vă vor fi comunicate separat. Le cer miniştrilor să organizeze totul din timp.

Excelenţa Sa, Mons. Rino Fisichella, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a fost însărcinat de Sfântul Părinte cu organizarea diverselor evenimente şi el ne-a cerut să punem la dispoziţie un bun număr de misionari ai milostivirii. Care va fi misiunea lor? Vor trebui să fie la dispoziţie pentru spovezi şi pentru predici cu tema milostivirii în dieceza unde locuiesc. Sunt căutaţi confesori plini de înţelegere şi care îndeplinesc cu bucurie această slujire. Este de dorit ca aceştia să vină la Roma pentru a participa la cateheza pe care Papa vrea să le-o adreseze lor în dimineaţa aceleiaşi zile în care va celebra sfânta Liturghie împreună cu noi, şi  din nou, în ziua următoare,  pentru momentul trimiterii lor în misiune de către Sfântul Părinte. Aş vrea ca circumscripţiile europene, mai ales cele italiene, să desemneze cel puţin doi fraţi fiecare în acest scop. Încă de pe acum le cer Miniştrilor să comunice numele acestora Curiei generale, până pe 20 octombrie 2015, pentru a putea astfel să le transmitem Excelenţei Sale, Mons. Rino Fisichella.

Moaştele sfinţilor Leopold şi Pius vor ajunge la Roma pe 1 februarie 2016 şi staţiona până în ziua de 4 în Bazilica San Lorenzo a Verano, Bazilică unde slujesc confraţii noştri din Provincia Romană. Vom celebra o veghe solemnă în ziua de 2 februarie, Ziua Vieţii Consacrate. În ziua de 4, sfinţii noştri vor fi duşi în biserica San Salvatore in Lauro, biserica romană a grupurilor de rugăciune „Padre Pio”. Pe 5 este prevăzută o solemnă procesiune, pentru a-i purta pe sfinţii noştri în San Pietro, unde vor fi aşezaţi lângă Poarta Sfântă.    

Pentru ca toate acestea să se desfăşoare în mod ordonat şi demn, este necesar să fie cineva care să se ocupe personal. Pentru aceasta, Consiliul general a încredinţat organizarea acestui eveniment Postulaturii Generale, în persoana fr.  Carlo Calloni, postulatorul general, care se va bucura de colaborarea Rectorilor respectivelor Sanctuare din Padova şi San Giovanni Rotondo, ca şi a Ministrului provincial din Roma. Acestora le este încredinţată şi sarcina de a delega  la persoane competente problemele legate de logistică şi de pregătire a diverselor momente celebrative. Tot ele vă vor trimite cât mai repede informaţii ulterioare, pentru a organiza cât mai bine prezenţa noastră la Roma.     

Mă bucur încă de acum că voi putea să vă primesc pe cât mai mulţi aici, la Roma, şi să trăiesc împreună cu voi acest puternic moment care, sper, ne va încărca cu un nou elan în trăirea, într-o formă reînnoită şi coerentă, a tot ceea ce am promis în profesiunea noastră de viaţă şi este scris în Constituţiunile noastre.          

Împreună cu o fraternă urare de Pace şi Bine!
Roma, 23 septembrie 2015 

Fr. Mauro Jöhri,
Ministru general OFMCap 

Traducere din limba italiană de Fr. Petre-Marian Ianoş, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.