A 28-a aniversare a beatificării Fericitului Ieremia Valahul

A 28-a aniversare a beatificării Fericitului Ieremia Valahul

Duminică, 30 octombrie 2011, într-o atmosferă de sărbătoare, fraţii capucini şi cinstitorii fericitului Ieremia s-au reunit la Sanctuarul din Oneşti pentru a celebra memoria acelui fericit eveniment petrecut în 1983.

Cea de-a 28-a aniversare a Beatificării acestui fiu al poporului român a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn, predicate de pr. Lucian Dumea, care, în cuvintele sale de învăţătură din fiecare seară, a scos în evidenţă mai ales acele aspecte din viaţa fericitului care pot să fie sprijin şi exemplu pentru familiile de astăzi.

Sfânta Liturghie a sărbătorii a fost prezidată de pr. Leon Budău, Custodele Fraţilor Capucini, avându-i alături pe decanul de Trotuş, pr. Toma Rediu, pe rectorul Sanctuarului, pr. Ubaldo Oliviero şi alţi confraţi preoţi.

Printre participanţii la această sărbătoare au fost şi un grup de membri ai Ordinului Franciscan Secular, care au celebrat, în zilele precedente, capitulul regional al Ordinului la Centrul de Spiritualitate franciscană şi activitate ecumenică „Domus Mariae” şi care au  ţinut să rămână încă o zi la Oneşti, pentru a putea participa la bucuria fraţilor capucini şi a cinstitorilor Fericitului Ieremia.

După proclamarea Sfintei Evanghelii, pr. Lucian a scos în evidenţă paralela dintre parabola „Bunului Samaritean” şi viaţa fericitului nostru. Aşa cum acel învăţător al legii l-a întrebat pe Isus: „ce trebuie să fac?”, tot aşa şi tânărul Ion şi-a întrebat mama, pentru că nu voia să ajungă în iad. Iar răspunsul final a fost la fel: „Mergi şi fă şi tu la fel!”, îndemn pe care fratele Ieremia l-a urmat constant în toată viaţa sa, îndemn care ar trebui să ne motiveze şi pe noi, cinstitorii săi.

Un aport deosebit la buna desfăşurare a sărbătorii l-a avut şi corul Sanctuarului,   dirijat de  d-ra prof. Monica Grosu.

Ziua aniversară a continuat cu o agapă fraternă, iar seara, la 18,30 fraţii capucini s-au reunit din nou în jurul altarului, pentru o sfântă Liturghie de mulţumire.

Fr. Petre-Marian Ianoş, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.